• Raad van West Betuwe over de Avri

    Wim Timmermans

De Avri probeert het weer

GELDERMALSEN Onvrede over de Avri. En boosheid en emoties in de raad van West Betuwe. De Avri is van plan om de papierinzameling zelf ter hand te nemen. De Avri denkt zo'n 700.000 euro per jaar te kunnen besparen. Nu gebeurt de inzameling nog door verenigingen en kerken. Voor hen is het een belangrijke inkomstenbron.

door Wim Timmermans

Petra van Kuilenburg (LLB) had raadsvragen gesteld. Zij trapte af met een spervuur aan vragen. Diverse raadsleden vielen haar bij. Ashley Karsemeijer (D66) verweet de Avri een beroerde communicatie: „Mensen voelen dit alsof hen iets afgepakt wordt." Hans Daudeij (DB) was boos: „De Avri probeert dit al jaren. Elke keer weer." Adriaan Hakkert (CDA) stelde: „Het gaat om meer dan geld. Het gaat om saamhorigheid, samen nuttige dingen doen voor de samenleving." Lourens van Bruchem (SGP): „Dit ligt gevoelig. Er is een tendens dat de Avri dit soort dingen afpakt van verenigingen en kerken."

Wethouder Govert van Bezooijen (CU) bleef rustig. „Het standpunt van West Betuwe is duidelijk. U wilt dit niet. Maar we zijn één van de acht partners in de Avri." Hij gaf aan ervan uit te gaan dat de betwiste maatregel in elk geval een jaar wordt uitgesteld. Op 13 juni staat de Avri op de agenda van de raad. Dan zal het ook gaan over onvrede rond de containers.