• Docenten Sonny Fakiera, Cornee Visée en Corné den Breejen (achter).

    Maik Jansen

De kunstfabriek: brugklassers ondergedompeld in de wereld van de kunsten

GELDERMALSEN Géén gewone lesdag maar een creatieve dag naar eigen keuze. Op donderdag 11 april ging alles anders in het brugklasgebouw van de Lingeborgh. Het gebouw werd omgetoverd tot een echte Kunstfabriek met verschillende werkplaatsen.

Alle brugklasleerlingen konden zich inschrijven op één van de twaalf werkplaatsen zoals Metaal, Keramiek, Mode, Stop-motion of Muziek. De werkplaatsen hadden allemaal pakkende titels zoals 'Don't be trashy, recycle', 'Groovin' Bits & Pieces' en 'Smaken verschillen'. Er kwam zelfs een echte modeontwerpster haar kennis delen bij de werkplaats Mode: Roosmarijn Koster (winnaar van The Best Fabric Award 2016).

Noortje Erich is Kunstcoördinator klas 1 en de initiatiefnemer van de Kunstfabriek. Vol tevredenheid kijkt ze terug op het verloop van de dag. ,,Het is een feestje om alle collega-docenten vol passie als ware Meesters in hun eigen domein aan het werk te zien." Maanden voorbereiding zijn eraan vooraf gegaan: van lesmateriaal ontwikkelen tot aan het verzamelen van afvalmaterialen. ,,Wanneer je dan op deze dag de leerlingen in volle concentratie en met een glimlach op hun gezicht bezig ziet, maakt dat mij trots", vervolgt Erich. ,,Hopelijk hebben we onze leerlingen laten zien dat Kunst helemaal niet stoffig, saai of ingewikkeld is. Kunst maken is gewoon té gek." En het hoeft niet eens iets te kosten, bewijst de werkplaats Upcycling; waar afvalplastic weer een nieuw leven krijgt in de vorm van een prachtig zelfgemaakt kunstobject. Over duurzaamheid gesproken.