• Ronald van der Vlies (links) met Evert de Vries, Liesbeth van den Broek en Jeroen Goes.

    William Hoogteyling

De Lingeborgh introduceert tussenjaar als opstapje naar brugklas

GELDERMALSEN Ze hebben de basisschool succesvol afgerond maar blijken nog niet rijp voor de brugklas. Elk nieuw schooljaar lopen kinderen hier tegenaan. En met hen de ouders en de docenten in het voortgezet onderwijs. Voor deze leerlingen is nu een oplossing: het tussenjaar. De Lingeborgh in Geldermalsen, vestiging van O.R.S. Lek en Linge, biedt deze optie vanaf schooljaar 2019/2020 als eerste in de regio aan.

 

Het tussenjaar is een extra jaar tussen basisschool en voortgezet onderwijs en wordt gegeven op de Lingeborgh. De basisschool draagt de kandidaten voor. Om te worden toegelaten moet een leerling minimaal een vmbo-tl advies hebben. Maar ook met een vwo-advies kun je er terecht. Het tussenjaar is dus beslist geen zorgklas, benadrukt directeur Ronald van der Vlies van de Lingeborgh. Het is een extra steuntje in de rug om sterker aan het voortgezet onderwijs te beginnen. Teamleider brugklas Liesbeth van den Broek vult aan: De leerlingen van het tussenjaar draaien in het brugklasgebouw mee in het normale schoolleven. Ze hebben dezelfde pauzes als hun vrienden van de basisschool. Het tussenjaar is een bijzondere samenwerking tussen primair en voortgezet onderwijs. De leerlingen krijgen les van zowel een basisschoolleerkracht als een docent van de Lingeborgh. Na het tussenjaar gaat de leerling door naar de brugklas waarvoor het advies is gegeven. Maar overstappen naar de brugklas tijdens het tussenjaar kan ook, zegt Van der Vlies. Het is maatwerk.''

 

Het idee voor het tussenjaar komt van Evert de Vries, directeur van basisscholen de Malsenburg in Buurmalsen en de PWA in Ophemert. Ik woon buiten de regio en zocht daar een oplossing voor mijn oudste dochter. Die ging naar het voortgezet onderwijs maar was er niet klaar voor. Tijdens de zoektocht realiseerde ik me dat we iets dergelijks in mijn werkgebied nog niet aanbieden. Ik besprak dat met Liesbeth van den Broek en zo is het balletje gaan rollen. Van den Broek herkende de vraag direct. Ook op de Lingeborgh komen we kinderen tegen voor wie een jaar extra als basis niet overbodig is.Ook directeur Jeroen Goes van Fluvium Openbaar Onderwijs, met 21 basisscholen en 2200 leerlingen, zag de meerwaarde: Zo kunnen we kinderen het onderwijs geven waar ze recht op hebben.

Hoewel het een initiatief is van het openbaar onderwijs, staat het tussenjaar open voor iedere leerling in groep acht in het gebied tussen Tiel, Leerdam, Culemborg en Zaltbommel. Alle basisscholen zijn inmiddels geïnformeerd.

 

Ouders met interesse in de tussenklas wenden zich in eerste instantie tot de eigen basisschool. Praktische informatie is te vinden op www.lekenlinge.nl en tijdens de open dag van de Lingeborgh op 23 januari.