• Een groepje Lingekids tijdens de opnames van de videoclip

    Astrid van Bruchem

De Lingestreek heeft nu eigen lied met videoclip

GELDERMALSEN Er zijn in Nederland al aardig wat liederen opgedragen aan steden en streken, zoals "Brabant" van Guus Meeuwis, "Limburg" van Rowwen Hèze of de recente hit van Bløf, "Zoutelande". Sinds donderdag 21 juni heeft de Lingestreek nu ook officieel een eigen lied, met als titel "Aan de Linge".

Het 'Lingestreek Lied' is gerealiseerd vanuit het samenwerkingsverband tussen Stichting Lingestreek en Welzijn West Betuwe. Gezamenlijk worden er educatieve projecten en materialen over de Lingestreek uitgewerkt, voor jong en oud. Doelstelling van het eerste gezamenlijke project was een eigen lied van en voor de Lingestreek te realiseren.

De tekst van het lied is ontstaan door input van de bewoners uit de Lingestreek. Zij vulden begin dit jaar massaal de 'Lingestreek Enquête' in, waaruit veel bruikbare reacties zijn gekomen. Samen met Stichting Welzijn West Betuwe is Stichting Lingestreek aan de slag gegaan om hier een officieel Lingestreek Lied van te maken. Aimee Fraij heeft vanuit het projectteam de input verwerkt tot een songtekst en de muziek erbij gemaakt.

Bij het beluisteren van de tekst word je meegenomen door de streek. Door de prachtige natuur, de rust, het groen, de appelbloesems. Maar ook door wat men er kan doen en beleven. Je wordt meegenomen naar bijzondere plekjes in de streek, naar vroegere tijden en je kijkt vooruit naar de toekomst.

LINGEKIDS Bij het lied is ook een professionele videoclip gemaakt, met schitterende unieke beelden uit de Lingestreek. En, er zingen en dansen veel kinderen uit de diverse plaatsen in de streek mee: uit Acquoy, Asperen, Beesd, Enspijk, Geldermalsen, Gellicum, Heukelum, Leerdam en Rhenoy. Deze 'LingeKids' hebben zelfs een eigen 'rap' gedeelte in het lied gekregen, met daarin een belangrijke boodschap voor alle kinderen. De productie van deze clip werd vrijwel in zijn geheel verzorgd door Rutger van Stappershoef.

Stichting Lingestreek en Welzijn West Betuwe gaan de komende weken samen met Linge de Eend, de mascotte van de streek, langs basisscholen om hen het lied ten gehore te brengen en alle kinderen een eerste 'Lingestreek Doe- en Leerboekje' voor de zomervakantie uit te reiken.

Het lied met de officiële videoclip is te vinden via: www.lingestreek.nl/lied