• Govert van Bezooijen

  ChristenUnie
 • Ton van Maanen

  Gemeente Geldermalsen
 • Ed Goossens

  Wim Timmermans
 • Rutger van Stappershoef

  BDU Media

De nieuwe wethouders in West Betuwe

GELDERMALSEN Deze week zijn de namen bekendgemaakt van de voorgedragen wethouders in West Betuwe. Op dinsdag 29 januari wordt het coalitieakkoord in de gemeenteraad gepresenteerd. De voorgedragen wethouders worden op dit moment gescreend. Volgens plan worden dinsdag ook de voorgedragen wethouders benoemd.

door Wim Timmermans

Het beoogde wethoudersteam bestaat uit oudgedienden en nieuwe gezichten. Ton van Maanen (SGP) en Govert van Bezooijen (ChristenUnie) verdienden hun sporen als wethouder in Geldermalsen, respectievelijk Lingewaal. Ed Goossens (Dorpsbelangen) was jarenlang fractievoorzitter in Geldermalsen en Rutger van Stappershoef (DB) was raadslid in Geldermalsen. Jacoline Hartman (Leefbaar Lokaal Belang) is een nieuweling in bestuurlijk West Betuwe; zij komt uit Hedel en is daarmee de enige die niet in West Betuwe woont.

Wie zijn zij? Wat is hun bestuurlijke ervaring en wat is hun professionele achtergrond?

Ton van Maanen (SGP) is een oude rot. In 2002 kwam hij in de raad van Geldermalsen. Sinds vier jaar is hij daar wethouder. Hij deed onder meer het centrum van Geldermalsen, de spoorverbreding in Tricht en hij was dorpswethouder van Meteren. Hij reisde met dozen vol bijbels naar Rusland, Kazachstan en Oezbekistan. Maar hij is misschien wel het meest bekend als EHBO'er bij evenementen in de regio.

Govert van Bezooijen (CU) komt uit Herwijnen. Ook hij is een ervaren bestuurder. Vanaf 2006 in de raad van Lingewaal en vanaf 2010 als wethouder. Hij werkte jarenlang bij KPN. Hij werd part time wethouder in Lingewaal met de portefeuilles Financiën, Sport en Onderwijs. Hij was als projectwethouder direct betrokken bij de brede school in Herwijnen en de nieuwe sporthal in Asperen. Hij was kerkelijk werker in Herwijnen, Meteren en Est. Daar ligt zijn passie.

Ed Goossens (Dorpsbelangen) komt uit het bedrijfsleven. Hij werkte jarenlang als leidinggevende bij TNT en andere internationale postbedrijven. Hij is een oude getrouwe uit de stal van Dorpsbelangen en was jarenlang voorzitter. Hij leidde samen met Klaartje de Heus de partij acht jaar geleden uit de oppositie het college in. Als fractievoorzitter was hij nauw betrokken bij het fusieproces, eerst vanuit Geldermalsen, later als West Betuwenaar.  

Rutger van Stappershoef (Dorpsbelangen) is een nieuwe loot aan de DB-boom. Hij zat kort in de raad van Geldermalsen en heeft een marketingachtergrond. Van Stappershoef werkte onder meer voor Rabobank en SNS en was daar intensief betrokken bij leefbaarheidsinitiatieven. Hij heeft een jarenlange passie voor wielrennen en is als inwoner van Rhenoy zeer actief in zijn dorp. Daar ligt ook zijn hart: bij lokale, streekgebonden initiatieven.

Jacoline Hartman (LLB) is een nieuw gezicht in de West Betuwse politiek. Zij komt uit Hedel en is korte tijd burgerraadslid in de commissie Ruimte geweest in de gemeente Maasdriel. Daar was ze ook actief als bestuurslid van de VVD. Hartman kent de Bommelerwaard en de Betuwe goed. Zij is zelfstandig juridisch adviseur op het gebied van bouwen, ruimtelijke ordening, vastgoed en volkshuisvesting. In haar vrije tijd zingt zij bij een kamerkoor in Leerdam.