Dodenherdenking in Ophemert

OPHEMERT In Ophemert staan ze jaarlijks tijdens de Dodenherdenking even stil bij alle slachtoffers van geweld. Niet alleen bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Europa en de Overzeese gebieden, maar ook bij allen die zijn gevallen tijdens de vele missies die na de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsvonden.

Dit jaar neemt een groep van 24 jongeren van de Prins Willem Alexanderschool uit Ophemert deel aan de uitingen rondom de Dodenherdenking 2019. Eerst houden zij een voorstelling geschreven en geregisseerd door Denise Pippel, gebaseerd op het ware verhaal van de deportatie van haar overgrootmoeder Roosje Kalker uit de Blankenburgsestraat in Ophemert.

Deze voorstelling vindt plaats voorafgaand aan de Dodenherdenking. Belangstellenden kunnen zich melden aan de Blankenburgsestraat op huisnummer 15 A om 18.00 uur.

Na deze voorstelling begeeft de gehele groep van ouders en kinderen zich naar de St. Maartenskerk in Ophemert, waarna zij met een kaarsenintocht de Dodenherdenking in de Maartenskerk bijwonen.

Tijdens deze Dodenherdenking wordt samen in momenten van stilte en muziek stilgestaan bij het verleden. Tijdens de bijeenkomst wordt de muziek ten gehore gebracht door: Bert van den Brink – orgel en Jan Jansen – trompet. Sprekers zijn: Gebiedswethouder Jacoline Hartman namens de gemeente West Betuwe en Emile Smit, in zijn werkende leven docent en adjunct-directeur op het Lingecollege in Tiel en daarnaast al zo'n 30 jaar actief voor de Oudheidkamer aldaar.

Voorafgaand aan de bijeenkomst kan een kaarsje worden aangestoken en aan het einde worden er bloemen uitgereikt, die bij het monument in de kerk kunnen worden gelegd. Na de bijeenkomst is er in de Kerk gelegenheid om herinneringen te delen en na te praten met een kopje koffie of thee.