• Windhoos Tricht
  • Windhoos Tricht
  • Windhoos Tricht

Dorpshuis Tricht herdenkt windhoos met tentoonstelling en theaterproductie

TRICHT Op 25 juni 1967 wordt het leven van honderden mensen uit Tricht in enkele minuten volledig ontwricht door een verwoestende windhoos. De kolkende zuil van lucht, water, zand, puin en huisraad die de windhoos met zich meevoert, slaat diepe wonden. Vijf dorpsgenoten komen om het leven, velen raken gewond door rondvliegend glas, meubilair of puin. In juni 2017, precies 50 jaar later, wordt deze ramp herdacht met een uitgebreide tentoonstelling en een muziektheatervoorstelling in het Dorpshuis van Tricht.

De tentoonstelling omvat een grote hoeveelheid tekst- en beeldmateriaal dat samen een mooi beeld geeft van de enorme schade, de hulpverlening, de steun vanuit het hele land en de wederopbouw. Er is echter ook informatie over actuele klimatologische ontwikkelingen, met materiaal van de educatieve dienst van het KNMI in de Bilt en andere organisaties die zich bezig houden met klimaatverandering en duurzaamheid.

Het materiaal is verzameld en vormgegeven door vrijwilligers van de Historische Genootschappen van Tricht en van West-Betuwe, m.m.v. het Regionaal Archief Rivierenland.

WIND! De voorstelling WIND! is gebaseerd op gesprekken met tientallen oudere bewoners over hun ervaringen. Hun angst en verdriet, maar ook hun veerkracht en doorzettingsvermogen. De voorstelling zoomt vooral in op de periode ná de ramp. Op de wederopbouw van het dorp en het vormgeven aan een nieuwe toekomst. Hoe neem je je lot weer in eigen hand nadat je door het noodlot bent getroffen? Hoe bouw je niet alleen de huizen, maar ook je leven weer op?

De personages in WIND! zijn verzonnen. Hun verhalen niet. Tientallen bewoners van Tricht en omgeving, amateurspelers en muzikanten, herdenken de ramp door samen die periode opnieuw tot leven te brengen. Geplaatst in de woelige jaren '60, tegen een achtergrond van grote veranderingen en hoopvolle verwachting.

SPEELDATA EN KAARTVERKOOP De tentoonstelling is te zien tussen 10 en 24 juni, de voorstelling zal worden gespeeld tussen 15 en 24 juni. De kaartverkoop begint in april 2017.

Meer info op www.theatertricht.wordpress.com

Dit bijzondere project kan worden gerealiseerd door de financiële steun van VSBfonds, het Fonds voor Cultuurparticipatie, Het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Gemeente Geldermalsen, de belangeloze steun en medewerking van bedrijven en partners uit Tricht en de inzet van vele tientallen vrijwilligers. WIND! is een coproductie van Productiehuis Firma van Gelder en Dorpshuis Tricht.