• Until the birds return
  • The Promise
  • Ted en het geheim van koning
  • Call me by your name

Drama, animatie plus extra activiteiten bij LingeFilm

GELDERMALSEN Deze week kan men bij LingeFilm vanuit een comfortabele stoel afreizen naar Algerije en via Armenië naar Italië.

Op zaterdagavond 28 april krijgt men via drie levens een inkijkje in het hedendaagse Algerije in Until the birds return. Zondag 29 april trakteert LingeFilm de kinderen op de film met een spannende archeologische zoektocht in Ted en het geheim van koning Midas met KIDS-activiteit na de film van 11.00 uur of vóór de film van 15.00 uur. Voor één keer is er ook een filmvertoning op zondagavond 29april. In The promise staat een driehoeksverhouding centraal die extra onder spanning komt te staan tijdens de Armeense genocide. Vóór de film om 20.00 uur spreekt Armenië-kenner Jan Wasmus over deze bewogen geschiedenis waardoor de ingewikkelde context wordt verduidelijkt. De filmweek wordt op woensdag 2 mei afgesloten met de broeierige coming of age-film en Oscarwinnaar Call me by your name.

In Until the birds return volgt regisseur Moussaoui drie personen die door toeval op hun levenspad een keuze moeten maken die hoe dan ook gevolgen zal hebben voor henzelf en anderen. Zo is er bijvoorbeeld een jonge taxichauffeur die een hele familie naar de andere kant van het land moet rijden omdat één van de dochters daar zal trouwen. De aanstaande bruid blijkt echter een oud-geliefde van de chauffeur te zijn en hier broeit nog het één en ander. Deze film was een groot succes in het competitieprogramma Un certain regards tijdens Cannes. Let op! Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar voor de bijzondere aanschuiftafel voorafgaande aan de film. Hier kun je genieten van heerlijke Noord-Afrikaanse en Arabische hapjes.

Archeoloog Ted is in Ted en het geheim van koning Midas net van plan om Sara de liefde te verklaren als ze ontvoerd wordt. Een slechterik wil de pas ontdekte tekst stelen waarin het geheim - hoe je een hanger kunt vinden die alles in goud kan veranderen - van de mythische koning Midas staat. Ted reist de halve wereld rond om Sara te redden samen met zijn bijzondere mummievriend en een papegaai. Vóór de vrolijke animatiefilm is er om 14.00 uur een KIDS-activiteit waarbij je je eigen perkament kunt maken en volschrijven met hiërogliefen.

In The promise wordt de jonge Armeense Michael naar Istanbul gestuurd om medicijnen te studeren waar hij halsoverkop verliefd wordt op de Frans-Armeense Ana. Zij heeft eigenlijk al een relatie met de westerse journalist Chris. De romantische spanningen spelen zich allemaal af tijdens de Eerste Wereldoorlog. Armeniërs, jong en oud worden vervolgd door de Turkse overheid en ook Michael en Ana lopen groot gevaar. Hoe de relaties zich houden in tijden van chaos en geweld staat centraal, maar je komt tevens van alles te weten over de Armeense genocide. Niet verwonderlijk dat de regisseur van Hotel Rwanda Terry George is gevraagd om dit verhaal te verfilmen. Door Turkije zelf maar ook door andere landen wordt de zuivering nog altijd niet erkend. Een bekende Armeens-Amerikaanse zakenman heeft maar liefst 100 miljoen dollar betaald om dit verhaal naar een groot publiek te kunnen brengen.

In Call me by your name is de muzikale puber Elio verheugd wanneer zijn vader de Amerikaanse aantrekkelijke onderzoeksassistent Oliver meeneemt naar het vakantiehuis in Italië om hem te helpen bij onderzoek. Tussen de blote lijven en boomgaarden onder de Italiaanse zon vindt de ware verleiding plaats. Elio wordt verliefd en volwassen in een zomer en Oliver raakt in verwarring over zoveel adoratie. Regisseur Guadagnino kreeg voor Call me by your name een Oscar Beste aangepaste scenario naar de roman van André Aciman en krijgt van VPRO Cinema 5 sterren.

De films zijn te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Aanvang vrijdag- en zaterdagavond (film + maaltijd) 20.30 uur, aanvang woensdagavond 20.00 uur. Zondagmiddag 11.00 (autismevriendelijk) en regulier om 15.00 uur. Eenmalige extra voorstelling op zondagavond om 20.30 (introductie om 20.00). Entree € 7,50 LingeFilm FanPas € 5,00. KIDS-films entree € 6,00 / LingeFilm FanPas € 3,50. E-tickets via www.lingefilm.nl

KIDS films: zondag 11.00 (autismevriendelijk met na afloop een KIDS-activiteit) en 15.00 uur (regulier met om 14.00 uur een KIDS-activiteit). Entree € 6,00 / LingeFilm FanPas € 3,50. E-tickets via www.lingefilm.nl