• Brooklyn lawyer James Donovan (Tom Hanks) is an ordinary man placed in extraordinary circumstances in DreamWorks Pictures/Fox 2000 Pictures' dramatic thriller BRIDGE OF SPIES, directed by Steven Spielberg.

    Jaap Buitendijk

Drie Amerikaanse topfilms bij LingeFilm

GELDERMALSEN LingeFilm vertoont deze week drie topfilms. Vrijdag 27 mei en woensdag 1 juni is het doek voor 'Trumbo', over één van de beste scenarioschrijvers van zijn tijd. Zaterdag 28 mei staat 'Bridge of Spies' geprogrammeerd; een film van Steven Spielberg met Tom Hanks in de hoofdrol. En zondag 29 mei wordt 'Where to Invade Next' vertoond, een documentaire van regisseur Michael Moore. Stuk voor stuk topfilms door verhaal, regisseur of acteerspel.

'Trumbo' neemt ons mee in het leven van Dalton Trumbo, die in het Hollywood van kort na de Tweede Wereldoorlog werd beschouwd als één van de beste scenarioschrijvers van zijn tijd. Aan zijn roem komt een bruut eind in de communistenjacht die werd ontketend door de toenmalige senator Joseph McCarthy. Trumbo wordt er ook van verdacht niet de juiste politieke opvattingen van die tijd te hebben. Hij komt op de zwarte lijst, maar er blijven gewoon films verschijnen die gebaseerd zijn op een briljant scenario en hij weet onder pseudoniem 2 Oscars te verwerven. Als aan de paranoia van de communistenjacht in 1960 een eind komt, kan de eigen naam Dalton Trumbo worden verbonden aan legendarische films als Exodus en Spartacus.

Liefhebbers van de grauwe Berlijnse spionagethrillers van auteur John Le Carré, die zich afspelen tijdens de Koude Oorlog, komen aan hun trekken bij 'Bridge of Spies', geregisseerd door Steven Spielberg. Tom Hanks werd voor zijn hoofdrol genomineerd voor een Oscar. In zijn rol van advocaat James Donovan belandt hij in het ragfijne spel van een gevangenenruil met de Russen in Berlijn. Complicatie hierbij is de ongelijkwaardige inzet: twee gevangen Amerikanen tegen één Russische spion. Verwacht geen Spielbergiaans spektakel, de spanning zit hier in het sterke acteren in een sfeervol grauwe omgeving van de dan nog verdeelde stad Berlijn. Mark Rylance won de BAFTA Award en de Academy Award voor de beste mannelijke bijrol.

'Where to Invade Next' is de meest recente documentaire van de zeer geëngageerde regisseur Michael Moore. Kenners van zijn werk zullen niet verrast worden. In zijn persoonlijk stijl bezet hij ditmaal meerdere landen in Europa. Hij gaat daarbij op zoek naar oplossingen voor maatschappelijke problemen waar de VS hun voordeel mee kunnen doen. In typische Moore stijl: weinig subtiel maar wel vermakelijk. Soms versimpelend maar ook onrustbarend.

De films zijn te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Aanvang avondvoorstelling 20.30 uur, zondagmiddag 15.00 uur, entree € 7,50 / LingeFilm FanPas € 5,00. Reserveren via www.lingefilm.nl