• Foto: BDUmedia

Duurzame lokale politiek

Sinds vorige week is de nieuwe gemeente weer een stap dichterbij, de gemeenteraden van GNL gingen akkoord met het herindelingsontwerp. Het ontwerp is een prachtig document wat leest als een trein. Het is misschien wel het ideale ontwerp voor iedere gemeente. Een woord wat we gelukkig veel tegenkomen in het document is "duurzaam". Veelal koppelen we dit woord aan het klimaat en het milieu maar naar mijn bescheiden mening moeten we iedere keuze die we maken proberen duurzaam te laten zijn. Duurzaam betekend voor mij toekomstbestendig. Iets wat we doorgeven en waar toekomstige generaties op verder kunnen bouwen. Ook de te nemen beslissingen in onze lokale politieke arena moeten wat dat betreft duurzaam zijn.

Tijdens mijn kennismaking met de lokale politiek een paar jaar geleden lag er een dossier voor over de locatie van de gymzaal in Meteren, bedoeld voor de basisscholen op de Kalenberg. Ik was op dat moment niet direct betrokken en het onderwerp ging deels langs mij heen. Tijden veranderen en sinds kort leg ik op vrijwillige basis regelmatig met mijn zoontje, zijn leerkracht en een klas stuiterende kinderen de route vol hindernissen af op weg naar de gymzaal bij het dorpshuis. Dat was toentertijd de gekozen locatie en dus blijkbaar de beste optie voor een nieuwe gymzaal. In mijn ogen geen duurzame oplossing maar waarschijnlijk wel financieel de gunstigste of welke reden dan ook uiteindelijk de doorslag gaf. Dat er vanuit de school ouders gevraagd worden om mee te lopen, zegt denk ik genoeg over de situatie. Niet duurzaam dus maar we moeten het er voorlopig wel mee doen. Zo kan ik nog wel wat voorbeelden over bouwprojecten en bruggen noemen maar we zijn op weg naar een nieuwe gemeente vol nieuwe kansen.

Straks hebben we een nieuwe grote gemeente en kan de politiek een richting kiezen. In het herindelingsontwerp is alles op een hoop geveegd en kunnen we nog alle kanten op maar van mij mogen de politici nu al wel hardop een visie uitspreken. Gaan we richting duurzaam of gaan we voor de snelle oplossingen? Kiezen we voor een grote economische motor en creëren we een logistieke hotspot of benutten en koesteren we het groene karakter met toeristische mogelijkheden? Volgens het ontwerp is alles mogelijk maar wat mij betreft zijn er nu al concrete keuzes nodig om tot een duurzame toekomst te komen. Ik roep de politiek op om nu alvast kleur te bekennen zodat wij als inwoners volgend jaar een voor ons persoonlijke en duurzame stem kunnen uitbrengen op weg naar een nieuwe grote gemeente met bijbehorend bestuur. In de tussentijd loop ik met veel plezier maar toch wel een beetje balend van en naar de gymzaal in Meteren. Genietend van het enthousiasme van de kinderen maar angstig kijkend naar de verkeersveiligheid. Het resultaat van een voor mij persoonlijk niet zo duurzame lokale politieke beslissing.

Jeroen Wijngaard

Label:

Fusie GNL