• Madeleine Mastboom

Dwarsfluit schittert met viool en harp in Stroomhuis

NEERIJNEN Tijdens het concert Rivierenland Klassiek in Stroomhuis was zondag 16 oktober het podium aan de Spaanse fluitiste Sherezade Jurado. Onder pianobegeleiding vertolkte zij op virtuoze wijze de wonderbaarlijke klankenpracht van werken van Franz Schubert en in vergetelheid geraakte Franse componist Paul Taffenel.

Bij Schubert kiest Sherezade, in deze Stroomhuis-concertserie voor jong toptalent, elementen uit diens liederencyclus 'Die schöne Müllerin'. Met krachtig tegenspel van pianist Toon Bierman brengt ze op haar dwarsfluit met verbazingwekkende vingervlugheid tal van vrolijke en tegelijk ook warme gevoelens tot uitdrukking.

Ademloos geniet de goed gevulde theaterzaal van Stroomhuis deze middag ook van Sherezade's slotstuk - eveneens voor dwarsfluit en piano - van de onbekende Fransman Taffenel, die in de 19de eeuw naar verluidt een pionier op fluitgebied was. In het gekozen stuk 'Fantasie sur le Freischütz' (fantasie over de stroper) biedt de piano haar nu eerder een subtiele ondersteuning en staat de dwarsfluit zelf meer centraal. Opnieuw virtuoos spel en met zichtbaar plezier gebracht.

Deze beide laatste stukken zijn voor dwarsfluit en piano. Maar volgens veel toehoorders schittert Sherezade nog veel prachtiger met een stuk van Claude Debussy, voor de pauze. Daarin speelt ze niet samen met piano maar in combinatie met viool en harp. De driedelige sonate van Debussy is geen gemakkelijk stuk, maar in deze zeldzame combinatie, met de eveneens Spaanse violist Carlos Delgrado en harpist Julian Stiven Cardenes, ontstaan de meest prachtige klankcombinaties. De drie goed op elkaar ingespeelde jonge musici - Sherezade zelf is 23 - studeren aan het conservatorium in Amsterdam en hoewel Spaans noemen ze zich heel speels 'Het Graghten trio'.

Behalve Spanjaarden zijn er deze keer in Stroomhuis ook Belgen te horen. In de zogenoemde prelude van het concert treedt het pas 17-jarige Vlaamse violiste Maria-Laura Schoutteten op. Schoutteten die aan het conservatorium in Groningen muziek studeert, speelt op zeer verdienstelijke wijze enkele laatromantische stukken van de Britse componist Edward Elgar. Heel mooi wordt ze daarbij op piano begeleid door haar eveneens Vlaamse moeder, Antoinette Tronquo.

Het laatste concert in de lopende serie Rivierenland Klassiek in Stroomhuis is op zondagmiddag 20 november. Dan gaan de drie musici die volgens het publiek in de eerdere acht afleveringen dit jaar het beste waren, naar een 'Grande Finale'. Info: stroomhuisneerijnen.nl.