• In de jaren zestig waren de jeugdige gasten nog blij met deze waterglijbaan.

  Archief De Rotonde
 • Het strandbad begin jaren '70

  Archief De Rotonde
 • De waterglijbaan anno nu

  Archief De Rotonde
 • Tegenwoordig vermaakt de jeugd zich volop met klim- en speeltoestellen

  Archief De Rotonde
 • In 1986 opende burgemeester Baris een 30 meter lange waterglijbaan.

  Archief De Rotonde
 • Dit speeltoestel bij het water is zeer populair tegenwoordig

  Archief De Rotonde
 • Al worden er inmiddels geen zwemlessen meer gegeven, zwemmen en zonnen gebeurt ook in 2017 nog volop!

  Archief De Rotonde

Een duik in de (zwem)geschiedenis van Deil en Enspijk (deel 3)

Camping De Rotonde in Enspijk viert dit jaar dat het bedrijf 45 jaar in handen is van de familie Boskaljon. Maar de camping bestaat al 55 jaar, het was in de jaren zestig een van de eerste grote "recreatiecentra" in Nederland, dankzij de vooruitziende blik van toenmalig burgemeester mr. G. J. Kolff. Onder meer. aan de hand van bewaard gebleven (persoonlijke) verslagen van de burgemeester en krantenknipsels over het ontstaan van De Rotonde duikt Nieuwsblad Geldermalsen deze zomer in de geschiedenis van kamperen in Nederland én de Betuwe. Deze week deel 3.

Na tien jaar pionieren en ploeteren houdt exploitant Stork het eind 1971 voor gezien op Camping De Rotonde. De heren Boskaljon en Kroeze worden in 1972 de nieuwe pachters/huurders. Er komen sport- en speelweiden en een nieuw restaurant.

MACHTIG ,,Een bijzonder compliment verdient de afdeling toiletten en wasgelegenheid met tevens mogelijkheid tot douchen. De dames kunnen hier ook wassen en strijken. Het hele gebouw is betegeld en maakt als zodanig een zeer verzorgde en zindelijke indruk", aldus een krantenartikel uit 1972.

,,We spraken een caravanbezitter, die al enige weken zijn buitenverblijf bewoont over camping, sanitair en sfeer. 'We vinden het hier machtig: rust, vissen, zwemmen en tuinieren, wat kan een mens meer verlangen?'"

FELLE BRAND In april 1974 verwoest een felle brand het restaurant. Met man en macht wordt gewerkt om zo snel mogelijk een nieuw restaurant te bouwen. Het komt op een centralere plaats op het terrein en is hier (als La Place De Rotonde) nog steeds gevestigd. 's Zomers in gebruik voor campinggasten, in de winter zijn in het restaurant veel bruiloften, feesten en vergaderingen.

In 1977 verkoopt de gemeente Deil Camping De Rotonde aan de heren Boskaljon en Kroeze, op voorwaarde dat de inwoners uit de omliggende dorpen het zwembad kunnen blijven gebruiken. Al worden er inmiddels geen zwemlessen meer gegeven, zwemmen en zonnen gebeurt ook in 2017 nog volop!

Kamperen in Nederland zit in 1977 nog steeds in de lift, daarom wordt het terrein uitgebreid met 140 plaatsen.

WATERGLIJBAAN Waren de jeugdige gasten in de jaren zestig nog blij met deze waterglijbaan in 1986 had de jeugd inmiddels toch heel andere wensen en speelde De Rotonde erop in met o.a. tennisbanen en een nieuwe, 30 meter lange, waterglijbaan.

In de jaren '80 groeide de camping door tot ca. 500 plaatsen. Een belangrijk onderdeel van een geslaagde vakantie is dat mensen (elkaar) kunnen ontmoeten. In 2000 is het Strandpaviljoen gebouwd, waar de horeca, winkel en receptie van de camping onder een dak zitten. Ont-moeten (even helemaal niets doen) en nieuwe mensen ontmoeten gaat hier nu vanzelf. Het Strandpaviljoen is nu nog in nautische stijl ingericht met zon, zee en strand, in de nabije toekomst gaat Camping De Rotonde geleidelijk terug naar haar roots en zal het Betuwse fruit steeds meer centraal komen te staan.

UITBREIDING De laatste uitbreiding van het terrein dateert uit 2009, met de aanleg van het chaletveld Driemaster. Optimale indeling van het hele terrein met verzorgde, ruime kavels, passende beplanting en veel plaatsen aan de waterkant zijn continu aandachtspunten. Dankzij de in 2016 nieuw opgeleverde speeltuin en forse investeringen in goede WiFi is Camping De Rotonde anno 2017, ook na 45 jaar nog helemaal bij de tijd.

Wat al die jaren door is gebleven is de gemoedelijke gastvrijheid, waarbij Geert Boskaljon en parkmanager Erik Wackers veel belang hechten aan goede en persoonlijke contacten met hun gasten.