• Gemma Jansen
  • Gemma Jansen
  • Gemma Jansen
  • Gemma Jansen
  • Gemma Jansen

Een jaar na het paardendrama

GELDERMALSEN Verleden jaar rond deze tijd overleed de bekende regionale ruiter, Jan van Zijderveld. Alsof dit nog niet triest genoeg was, vond na afloop van zijn begrafenis een ernstig incident plaats. Een van de paarden, die Jan naar zijn laatste rustplaats bracht, sloeg op weg naar huis op hol en verongelukte.

door Gemma Jansen

Inmiddels is het een jaar later. Hoe is het nu met de eigenaar van het verongelukte paard? Is deze pur sang paardenman, die precies woont op de grens van Geldermalsen en Buren, gestopt met mennen of heeft hij inmiddels een ander paard in zijn tweespan?

,,Natuurlijk ben ik toen best geschrokken. Het is altijd vervelend als je de controle over je span verliest. Het meest zat ik in over mijn kleindochter, die naast mij op de bok zat, maar het was zeker niet zo dat ik in paniek was. Ik had al bedacht dat ik ze gewoon rechtdoor uit zou laten galopperen en dat ze dat best een keer zouden opgeven. Ik had de negentienjarige Pauline en haar dochter Delphine voor de wagen staan. Die waren met elkaar vertrouwd. Ik had met dit span al eerder bruiloften en begrafenissen gereden, Sinterklaas binnengehaald en als Kerstman met ze over Landgoed Mariënwaerdt gereden tijdens de Winterfair. Dat deden deze merries prima en tijdens die gelegenheden waren ze altijd heel betrouwbaar."

SUKKELDRAFJE ,,Over de bewuste dag is veel geschreven en gezegd, maar later ben ik het allemaal nog eens op een rijtje gaan zetten. De paarden draafden in een ontspannen sukkeldrafje naar huis. Het was druk op de weg, maar ze waren eigenlijk nooit bang in het verkeer. Ik werd op de Randweg in Geldermalsen verschillende keren ingehaald en inderdaad maakte dat meer kabaal dan op een gewone weg, vanwege de stenen verhoging die daar midden over de weg loopt. Op gegeven moment begon Pauline steeds harder te gaan en trok Delphine min of meer mee. Toen ik rechtdoor wilde en ook stuurde, sloeg ze toch rechtsaf richting huis. Net in de bocht stond ze plotseling stil, dat duurde wel enkele seconden. Vervolgens schudde ze een paar keer, viel om en kwam terecht op een tuinhek. "

INFARCT ,,De dierenarts was heel snel ter plaatse, maar toen was Pauline al dood. Ik denk zelf, dat ze al dood was toen ze omviel. Er lag namelijk nergens bloed, dus de circulatie daarvan was al gestopt. Waarschijnlijk heeft Pauline een infarct gehad. Mijn kleindochter heeft vervolgens Delphine uitgespannen en haar naar huis gebracht. Geen van beiden heeft vervelende gevolgen ondervonden van die rit. Delphine loopt weer regelmatig voor de wagen. Nu samen met Britt, het paard van mijn andere kleindochter. Dat gaat prima samen. Het is geen ideale match qua maat, want de stokmaat van Delphine is hoger dan 1.75 m, terwijl Britt amper 1.60 m is."

RUST ,,Pauline kon ontzaglijk lopen en zij nam Delphine daarin mee. Britt is een heel stuk rustiger en die rust brengt ze over op Delphine. Dat is best fijn, want ik ben inmiddels 75 jaar en het hoeft voor mij niet meer zo gek. Naast Delphine was Pauline ook moeder van het bekende concourspaard en de kampioen van West-Nederland, Fantast. Zelf heb ik van haar nog dochter Celine op stal. Deze merrie krijgt in het voorjaar een veulen van de tuigpaardhengst Idol. Mijn twee oudste kleindochters zijn altijd al druk met de paarden, mijn jongste kleindochter heeft inmiddels het verwachte veulen al voor zichzelf gereserveerd. Het is heel bijzonder en mooi om deze paardenhobby te kunnen uitoefenen samen met je kleinkinderen."