• Frans de Weijer van Beesd voor Elkaar richt zich tot de gemeenteraad

    Wim Timmermans

Een schreeuw uit Beesd

GELDERMALSEN Voor het eerst kwam er volk af op het Raadsspreekuur van West Betuwe. Frans de Weijer van „Beesd voor Elkaar" richtte zich indringend tot de gemeenteraad. Het werd een Schreeuw van Beesd. Om woningen.

door Wim Timmermans

De Weijer hield een hartstochtelijk pleidooi. „Al twintig jaar is er in Beesd vrijwel niks gebouwd. Op hier en daar wat inbreiding na. Beesd was de tweede kern van het vroegere Geldermalsen. Er is bijvoorbeeld een goede eerstelijnszorg: huisarts, tandarts, apotheek. Voor Beesd en voor de omliggende dorpen. Maar de voorzieningen staan onder druk. Het aantal inwoners is gezakt van 4000 naar 3400."

Na een politieke avond voor de verkiezingen in 2018 in het Klokhuis in Beesd is een samenwerking ontstaan van inwoners, organisaties en verenigingen. Zij hebben als eerste de woningbehoefte van Beesd in beeld gebracht. Al meer dan honderd mensen hebben zich aangemeld. Zij willen wonen in Beesd. Jongeren, ouderen, en voormalig inwoners van Beesd die graag terug willen maar niet kunnen.

Samen voor Beesd wil woningen realiseren in Beesd. In collectief particulier opdrachtgeverschap. Volgens De Weijer: „Samen zelf nieuw bouwen." Er is een concrete locatie in zicht, er is grond beschikbaar.

De Weijer vraagt namens Samen voor Beesd de gemeenteraad vier dingen. Zorg voor meer woningcontingenten voor Beesd, voor bewoners van Beesd en omliggende dorpen, om de voorzieningen in Beesd te kunnen behouden. ,,En gebruik onze lijst met namen van mensen die iets willen." Hij wil 160 woningen bouwen. Energieneutraal. Betaalbare starterswoningen, seniorenwoningen en sociale woningbouw.

De raad had zichtbaar moeite met de schreeuw. Edwin Loeff (VVD): „Waarom gedraagt u zich niet gewoon als ontwikkelaar en doet u een voorstel aan B en W?" Gijsbert van de Water (VWB): „Alle fractievoorzitters hebben vorig jaar beloofd en toegezegd zich hard te willen maken voor woningen in Beesd. Daar wil ik u nu allemaal aan houden." Maar Petra van Kuilenburg (LLB): „Wij willen in alle dorpen woningbouw. Niet alleen in Beesd. Dat hebben we toen gezegd. Niet meer, niet minder"

Daarmee was het Raadsspreekuur afgelopen. Beesd heeft zich op de agenda geplaatst. Het is een eerste stap. Maar er moet nog flink geschreeuw worden.