• Maggie van Schaik speelt de hoofdrol in De wijze kater. De kater vertoeft graag op een kerkhof. Daar houden de mensen tenminste hun mond.

    Elckerlyc

Eenakterfestival Toneelgroep Elckerlyc

GELDERMALSEN Toneelgroep Elckerlyc uit Geldermalsen pakt dit jaar flink uit vanwege haar 75-jarig bestaan.  De festiviteiten starten zaterdag 23 maart met zes eenakters in De Pluk. Van 11-14 april speelt de groep 4x 'De wijze kater' van Heijermans in het Dorpshuis in Meteren en op 18 mei geeft Karin Vree een theaterworkshop in De Pluk. Diezelfde avond is er in de Beurs in Geldermalsen een presentatie van een fotoboek over de geschiedenis van dit vermaarde Geldermalsense theatergezelschap.

Wie uiterlijk donderdag 21 maart reserveert voor 'De Wijze Kater' heeft met dat kaartje (15,00€ inclusief 1 consumptie) ook toegang tot het Eenakterfestival. Er zijn ook kaarten voor wie alleen een of meer voorstellingen van het Eenakterfestival wil bijwonen: 1-3 eenakters: € 10,00, 4-6 eenakters € 15,00.  Voor de workshop en het feest op 18 mei geldt: vrij entree. Meer informatie en reseveren: www.toneelgroepelckerlyc.nl  Kaartverkoop ook zaterdag 23 maart aan de kassa in De Pluk.

Aan het eenakterfestival a.s. zaterdag doen naast Elckerlyc zelf nog 5 verenigingen mee uit de regio,  elk met een zelfgekozen kort theaterstuk. Tussen 10.00-15.30 zijn er 6 eenakters te zien, variërend van komisch tot tragisch en alles daar tussenin. De prijsuitreiking is om 16.30 uur. De jury bestaat uit regisseur Jan Beeren, verhalenverteller Eric Borrias en oud-wethouder Niko Wiendels. Aansluitend op de prijsuitreiking is er een feestelijk samenzijn voor iedereen die ooit bij Elckerlyc betrokken is geweest, zelfs al was het maar een klein bij- of figurantenrolletje. Elckerlyc heeft geprobeerd iedereen te achterhalen en uit te nodigen. Voor wie geen uitnodiging heeft gehad geldt: iedereen is welkom.

Het  jubileumstuk 'De Wijze Kater' (1917) van Herman Heijermans staat onder regie van Jan Beeren. Heijermans noemde het zelf 'een boosaardig sprookje voor grote mensen' . Hij liet zich inspireren door het sprookje van De Gelaarsde Kat.  De kater krijgt aanzien omdat hij de koningin bevrijdt van een rattenplaag. Maar met zijn kritiek op hoe mensen omgaan met de natuur, dieren en elkaar, jaagt hij uiteindelijk iedereen tegen zich in het harnas.