Eenmalige terugkeer legendarisch Cold Ice

door Chris Ververs

METEREN Wereldberoemd in de Betuwe waren ze, de dj's van drive-in show Cold Ice. Weinig tieners hebben halverwege de jaren negentig niet een avondje gedanst op een van de legendarische feesten van de vier boezemvrienden. Wie nooit dat genoegen smaakte, krijgt een herkansing: Cold Ice keert terug. Voor één keer.

,,Er was heel veel vraag naar", verklaart Edwin van Kranenburg (36) uit Meteren. Samen met jeugdvriend Sebastiaan van Weelden (36) de geestelijk vader van Cold Ice, dat van 1993 tot 2007 als reizend circus door de regio toerde. Het team werd al snel versterkt door René van Meeuwen (39). ,,Dat was wel handig, want zijn vader was aannemer zodat we gebruik konden maken van zaagmachines en dergelijke", weet Van Weelden. ,,We maakten veel dingen zelf namelijk."

Sebastiaan vertelt over de geboorte van Cold Ice: ,,Toen Ed een keer bleef logeren had hij het koud (sorry nog daarvoor) en had ik zin in ijs. De naam was toen snel gevonden. Sindsdien heten wij Drive-in Show Cold Ice." Toen Rutger Brouwer zich bij de drie feestgangers voegde, was het legendarische kwartet compleet.

,,Rutger had een blacklight-bol. Dat was echt een mooie aanwinst", herinnert Van Kranenburg zich. Dan grinnikend: ,,Je moet er alleen geen plastic bekertje op zetten." Later sloot ook Hugo Rodenburg (35) uit Woerden zich bij het kwartet aan.

HYPE Drive-in shows, zogenoemde mobiele discotheken die ter plekke opgebouwd kunnen worden, waren halverwege de jaren negentig een hype. Een fatsoenlijk feest zonder muziek- en lichtshow kon destijds echt niet meer. Zo kon Cold Ice binnen de kortste keren uitgroeien tot een immens populaire act. ,,We draaiden elk weekend wel ergens en soms wel vaker", herinnert Van Weelden zich. ,,Toen we ineens vragen kregen over rekeningen en btw (we wisten niet eens wat dat was), hebben we op 10 oktober 1995 een stichting in het leven geroepen: Stichting Cold Ice. Alles wat we verdienden investeerden we direct in onze show."

Tentfeesten, schuimparty's, karaokeshows en optredens met artiesten als Jan Smit, DJ Paul Elstak, Nick&Simon, Mental Theo, Gordon en Jeroen van den Boom, waren geen uitzondering. Van Weelden mijmerend: ,,Vooral op feesten in Berenschot Leerdam ging het dak eraf." Konden de heren in de begintijd nog voor een bescheiden 25 gulden worden geboekt, op het hoogtepunt van hun roem kostte een uitgebreid arrangement 1200 euro. ,,Maar dan had je ook een professionele muziek en lichtshow", weet Van Kranenburg.

REUNION PARTY ,,Drukke banen, kinderen en andere verplichtingen zijn de reden geweest om uiteindelijk te stoppen", weet Van Weelden. ,,Maar nu komen we dus terug!" Wie de 90's mist, kan namelijk naar de Cold Ice 90's Reunion Party. De glorieuze comeback van de jeugdvrienden is op 14 november in Dorpshuis De Poort in Herwijnen. ,,Ons eerste feestje was ooit bij Diana Bouman in Deil. Bij dezen is zij uitgenodigd. Voor haar is de entree gratis. De rest betaalt slechts 10 euro, of 8 euro in de voorverkoop."

Voor meer informatie en kaarten kan men terecht op coldice.nl of facebook.com/coldicedisco