• Aart Versluis

Eigenaar Betuwestrand ontkent boemanrol rond Vrouwentriathlon Beesd

BEESD Vanwege de veiligheid en bereikbaarheid rondom de camping, heeft Camping Betuwestrand het besluit genomen dat er voortaan geen vrouwentriathlon meer kan worden georganiseerd op en rond haar recreatieterrein. Dit komt volgens John van Eck, van Camping Betuwestrand, doordat oprichtster en voorzitter Sione Jongstra van de Vrouwentriathlon niks heeft gedaan met de evaluatie in 2016. Voor haar kwam het echter volkomen onverwacht. ,,Na acht jaar mooie samenwerking wordt zomaar ineens de stekker eruit getrokken, we zijn er ondersteboven van", vertelt Jongstra.

Eind januari kreeg de organisatie een telefoontje dat de Vrouwentriathlon mogelijk niet meer welkom was in Beesd, deze week kwam het definitieve bericht. ,,Dit nieuws komt echt als donderslag bij heldere hemel, we wisten van niks. Ons contactpersoon bij Betuwestrand heeft nooit iets laten doorschemeren. En nu ineens, terwijl de wedstrijddatum al is gecommuniceerd en de inschrijving op het punt stond van openen, wordt ons medegedeeld dat we niet langer welkom zijn" aldus Jongstra. ,,Volgens ons contactpersoon lag het niet aan de organisatie, die was altijd professioneel. Maar we hadden liever in een veel eerder stadium vernomen dat de camping geen Vrouwentriathlon meer op haar terrein wilde hebben." Van Eck zegt dat Jongma 20 januari ineens kwam met een voorstel en de datum vervolgens communiceerde zonder dat Camping Betuwestrand daarvoor akkoord had gegeven. ,,Er is geen oplossing bedacht voor de de punten rondom verkeersveiligheid en bereikbaarheid van de camping. Mevrouw Jongstra heeft hier niets aan veranderd en daarom zien wij nu geen andere oplossing dan het niet door te laten gaan."

Het late tijdstip van informeren maakt het voor de organisatie onmogelijk nu nog een nieuw evenement op poten te zetten voor komend seizoen naast Zwemloop Het Lint in Utrecht op zaterdag 8 april en de Vrouwentriathlon in Utrecht op zondag 25 juni. Voor de Vrouwentriathlon Beesd was al veel voorwerk verricht: juryleden, speaker, wisselzone, vrijwilligers en vele andere zaken waren al geregeld. Het verzoek van de Stichting Vrouwentriathlon om het evenement dit jaar toch door te laten gaan en daarna afscheid van elkaar te nemen, werd, volgens Jongstra, niet ingewilligd. Van Eck zegt daarentegen dat hij nog het voorstel heeft gedaan om een trainingsweekend in plaats van de Vrouwentriathlon te organiseren. ,,Ik heb aangeboden om dit gratis te accommoderen, maar hier is Jongstra niet op ingegaan. In plaats daarvan heeft ze de pers opgezocht."

HINDER Betuwestrand voert voor het niet meer willen huisvesten van de Vrouwentriathlon onder meer als reden aan dat de campinggasten te veel hinder ondervinden van de wedstrijd. De Stichting Vrouwentriathlon heeft in de afgelopen acht jaren echter gemerkt dat de campinggasten het juist een leuk evenement vinden en dat veel vaste gasten de deelneemsters elk jaar komen aanmoedigen of zelfs meedoen. Ook zijn er vele deelneemsters die één of meerdere nachten op de camping verblijven in aanloop naar de Vrouwentriathlon.

Vrijwilligerscoördinator Dorine Versluis is eveneens teleurgesteld door het besluit: ,,We hebben elk jaar geprobeerd er samen met Betuwestrand een mooi evenement van te maken, we houden juist altijd rekening met het feit dat het een camping is met gasten."

De Stichting Vrouwentriathlon is camping Betuwestrand dankbaar voor de afgelopen acht jaar. ,,Het is alleen erg jammer dat de samenwerking op deze abrupte manier eindigt", aldus Jongstra. De stichting zal bekijken of er iets alternatiefs georganiseerd kan worden, een trainingsdag of wellicht weekend in augustus om zodoende toch nog iets aan te kunnen bieden aan de sportieve vrouwen die graag in Beesd hadden willen starten. ,,En we hopen alle dames uiteraard aan de start te zien in Utrecht. Voor 2017 lukt het ons niet meer om nog een Vrouwentriathlon op een nieuwe locatie te organiseren, maar we hebben zeker de intentie om dat in 2018 wel weer mogelijk te maken." Van Eck zegt: ,,We hebben ons 8 jaar met veel plezier ingezet en nu worden we neergezet als boeman. Dat is erg jammer. Als er door mevrouw Jongstra wat was gedaan met de evaluatie van 2016, had het wat ons betreft gewoon door kunnen gaan. Nu dat niet is gebeurd, kiezen we voor de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van de camping voor onze gasten."