• Jonathan Wenk

Eight Grade en On the Basis of Sex bij LingeFilm

GELDERMALSEN LingeFilm vertoont op vrijdag 17 mei om 20:30 uur Eighth Grade, het filmdebuut van Youtube-ster Bo Burnham. Worstelingen in de pubertijd zijn van alle tijden. Alleen de middelen om de onzekerheden het hoofd te bieden, verschillen. Vroeger het dagboek, nu een vlog. Zaterdag 18 mei om 20:30 uur en woensdag 22 mei om 20:00 uur draait On the Basis of Sex, over sekse-ongelijkheid in het Amerika van de jaren '50

Eighth Grade: iets heel anders, heel eerlijks en helemaal van deze tijd. Dus geen standaard meidenfilm. Het filmdebuut van Youtube-ster Bo Burnham werd door sommigen gezien als overschatting van zijn kunnen. Maar niets is minder waar: de film sleepte de publieksprijs op Sundance Film Festival in de wacht. Kayla, Amerikaanse pubermeid op het voortgezet onderwijs worstelt met de pubertijd. Onzekerheid, lichamelijke en sociale veranderingen, ze probeert de moeilijkheden te beteugelen in haar vlogs. Voor jong en oud is deze film een echte aanrader. Omdat het gewoon een eerlijke, verrassende en soms een beetje ongemakkelijke film is.

In het op waarheid gebaseerde On the Basis of Sex speelt actrice Felicity Jones de twintiger Ruth Bader Ginsburg. Ginsburg is vandaag de dag een van de weinige vrouwelijke rechters aan het Amerikaanse Hooggerechtshof. De film vertelt haar verhaal in de jaren '60, toen er nog een duidelijke rolverdeling bestond tussen man en vrouw. En Ginsburg als vrouw geen rechten behoorde te studeren.

Regisseuse Mimi Leder vertelt met haar film hoe Ginsburg zich tijdens haar studie aan Harvard continu moet bewijzen. Hoe ze steeds weer geconfronteerd wordt met seksisme en discriminatie om haar vrouw-zijn. En hoe zij die bejegeningen te lijf gaat, om uiteindelijk te slagen als beste rechtenstudente van haar tijd. Het verhaal verklapt al snel waar het eindigt. De bijzondere belichting en aankleding van de set, de toepasselijke muziek en schitterende acteerwerk maken deze film tot een pareltje om niet te missen.

Info: www.lingefilm.nl