• SS-officier Halder (Peter Boekelaar) en zijn joodse vriend Glückstein (Rob Prinsen), beiden vervuld van angst: de een voor verraad, de ander voor zijn leven. (Foto: Donald Schalk)

    Karel van Koppen

Elckerlyc maakt indruk met 'Goed'

GELDERMALSEN De toneelvoorstelling 'Goed' van C.P. Taylor door Toneelgroep Elckerlyc in "De Pluk" in Geldermalsen, heeft grote indruk gemaakt op de toeschouwers. Ook bij de Elckerlyc'ers zelf heeft het stuk veel emoties losgemaakt. 'Goed' speelt zich af in de jaren 1930-'40 in Duitsland. Reden voor Elckerlyc om dit stuk juist in de aanloop naar en op 4 mei te spelen.

'Goed' laat zien hoe een in wezen goed iemand, Rudolf Halder, hoogleraar Duitse letterkunde, toch verstrikt raakt in het Nazi-netwerk en verraad pleegt aan zijn vriendschap met Maurice Glückstein, een joodse arts. Regisseur Jan Beeren en de acteurs en musici van Elckerlyc hebben de langzame hersenspoeling die de hoofdfiguur doormaakt, beklemmend weten over te brengen. Het publiek wilde na afloop de opgeroepen spanning niet verbreken. Het slotapplaus kwam daarom pas toen het zaallicht aanging omdat de spelers weer opkwamen.

Ook de spontane reacties op Facebook getuigen van de indruk die het stuk maakte. "Zondagmiddag een zeer goed gespeeld toneelstuk gezien in de Pluk! Compliment!!" "Goed was heel goed! Indrukwekkend." "Prachtige voorstelling met indrukwekkende verhaallijn en spelers. Toneel met de grote letter T!" "Dit verhaal moet verteld blijven worden." Het publiek dat aanwezig was bij de première heeft zijn lof niet onder stoelen of banken gestoken: de dagen na de première raakten de overige drie voorstellingen binnen de kortste keren uitverkocht.

Elckerlyc heeft bij deze voorstelling samengewerkt met het Comité 4-5 mei Geldermalsen, de Veteranen Geldermalsen en het Cultureel Café Geldermalsen. Op 5 mei nam Elckerlyc tijdens Cultureel Café Geldermalsen deel aan een discussieavond over 'Vrijheid' en speelde daar nog twee karakteristieke scènes uit het stuk: een fictief gesprek met Hitler en een ontmoeting tussen inmiddels SS-officier Halder en zijn joodse vriend Glückstein, de een bevangen door angst voor ontdekking, de ander door angst voor zijn leven. Zelfs deze twee korte scènes al 'kwamen binnen'.