• Donald Schalk

Elckerlyc oogst lof met Wijze Kater

GELDERMALSEN Met vier levendige voorstellingen van 'De Wijze Kater' van Herman Heijermans vierde Toneelgroep Elckerlyc uit Geldermalsen op 12-14 april haar 75-jarig bestaan. De regie was in handen van Jan Beeren. De uitvoeringen in het Dorpshuis Meteren werden stuk voor stuk bekroond met een enthousiast slotapplaus.

Veel waardering was er voor met name Maggie van Schaik en Pien van Dael. Maggie van Schaik speelde de titelrol 'écht alsof zij een kat was', zoals een van de toeschouwers zei. Voor deze rol moest zij bovendien een grote hoeveelheid tekst kennen, die zij in een veelheid aan emotiewisselingen wist te brengen. Pien van Dael maakte indruk met haar rol als furieuze door een rattenplaag gekwelde koningin.

Een aantal spelers stond voor de moeilijke taak uiteenlopende dubbelrollen te spelen. Jenneke Vrijenhoek bijvoorbeeld was naast hautaine hofdame ook een razende bakkersvrouw. Corina Mevis was naast timide bakkersdochter tevens de prinses, een akelig verwend nest. Cor van Toorn zette een tot meer dan over zijn oren op dat prinsesje verliefde prins neer, en tevens een hofprediker met Limburgse tongval.

Decor (Jan Beeren), belichting (Mirko Borrias) en kleding (Stichting Help Elkaar) zorgden ervoor dat het geheel een aantrekkelijk schouwspel werd. Dit werd ondersteund met livemuziek.

Regisseur Jan Beeren neemt met deze voorstelling, de 26ste die hij sinds 1991-'92 bij Elckerlyc regisseerde, afscheid van deze toneelvereniging. Ook voor Pien van Dael en Karel van Koppen was dit hun laatste optreden bij Elckerlyc.

Op zaterdag 18 mei sluit Elckerlyc de activiteiten rond haar 75-jarig bestaan af. 's Middags is iedereen welkom bij twee (gratis) workshops door Karin Vree die het komend seizoen Elckerlyc zal regisseren. (Aanmelden via www.toneelgroepelckerlyc.nl) 's Avonds is er in Schenkerij De Beurs in Geldermalsen een feestelijke presentatie van een jubileumboek over 75 jaar Elckerlyc. Iedereen is hierbij welkom. BB Showband is geëngageerd voor de muziek.