Episch drama 'Lincoln' bij komst Donald Trump in VS

NEERIJNEN Dezer dagen wordt Donald Trump benoemd tot de nieuwe president van de Verenigde Staten van Amerika. Ter gelegenheid daarvan brengt het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen het verhaal over diens beroemde en eveneens Republikeinse voorganger: Abraham Lincoln. Filmhuis Neerijnen draait de succesvolle Hollywoodfilm 'Lincoln' op donderdag 19 januari, de dag voor de inauguratie van Donald Trump. Abraham Lincoln (1809 - 1865) wordt beschouwd als een van de grootste Amerikaanse presidenten. Hij wordt nog altijd geprezen om zijn episch leiderschap tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, de afschaffing van de slavernij in 1865, de versterking van de nationale overheid en de modernisering van de Amerikaanse economie.

Als eerste Amerikaanse president werd Lincoln tijdens zijn ambtsperiode vermoord. Trump staat nog helemaal aan het begin van zijn politieke carrière. En na de moord op Kennedy is de beveiliging nu vast veel beter. Maar waar staat Trump voor? We weten het niet precies, want allereerst Trump is daar zelf vooralsnog onduidelijk over.

Het Filmhuis van Stroomhuis heeft er voor gekozen om in deze onzekere tijden de grote traditionele en ook vooruitstrevende waarden van de Verenigde Staten in herinnering te roepen. Als eerste nu de strijd daar om de afschaffing van de slavernij. De nu te vertonen film is van heel recent (2012), en van de grote Hollywood-regisseur Steven Spielberg, en eerder ook al in Nederland vertoond.

Marc Westermann, de film-expert van Stroomhuis, geeft een kort toelichting. Later dit jaar, in april, gaat Filmhuis Neerijnen in een cyclus nog een aantal andere films vertonen, van hedendaagse Amerikaanse regisseurs, over de grote Amerikaanse 'waarden', zoals over de immigratie, het milieu en het lot van de indianen.

De film 'Lincoln' komt in de plaats van een eerder aangekondigde culturele film over de Hermitage in St-Petersburg. Aanvang 'Lincoln': 19:30 uur. Start film: 20 uur. Reserveren niet nodig. Adres Stroomhuis is: Van Pallandtweg 1, Neerijnen. Info: stroomhuisneerijnen.nl