• Ziekenhuis Rivierenland

Etalagebenen in de basisverzekering

TIEL De zorgverzekeraars vergoeden sinds 1 januari 37 keer fysiotherapie voor mensen die zogeheten etalagebenen hebben. De behandeling moet wel worden gegeven door gespecialiseerde fysiotherapeuten, zoals die in Ziekenhuis Rivierenland werken. Die fysiotherapeuten zijn erkend door de belangenvereniging, ClaudicatioNet.

Uit recente wetenschappelijke studies blijkt dat mensen met etalagebenen nog altijd te snel worden gedotterd of een bypass operatie ondergaan. Jaarlijks verwijden vaatchirurgen en radiologen de bloedvaten met een dotterbehandeling bij zo'n zesduizend patiënten. Maar dat blijkt lang niet altijd nodig zegt Liesbeth Rooders, hoofd van de paramedische dienst van het ziekenhuis. ,,De acute pijn, veroorzaakt door slagaderverkalking in de benen, kan veiliger en net zo goed worden verholpen door intensieve looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. Die aanpak scheelt de patiënt een operatie met risico's en wordt vanaf 1 januari ook vergoed uit de basisverzekering."

Bij looptherapie wordt niet alleen het pijnlijke been behandeld, maar deze behandeling heeft ook een positief effect op het andere been en de algehele conditie. ,,Mensen met etalagebenen moeten leren om 'door de pijn heen te lopen'", aldus Rooders. ,,Dat is een hele stap, maar met de juiste begeleiding goed te doen. Niet alleen de fysieke inspanning kost energie; ook de noodzakelijke leefstijlverandering vraagt de nodige aandacht. Stoppen met roken, een actieve leefstijl, gezonder eten en trouw medicatie innemen zijn vaste aspecten die ter sprake komen tijdens het behandeltraject."

Iedere huisarts en specialist kan voor een verwijzing zorgen naar Ziekenhuis Rivierenland.

Ruim 25.000 mensen in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose claudicatio intermittens, ook wel 'etalagebenen' genoemd. Etalagebenen worden veroorzaakt door een vernauwing van de slagaders, waardoor er te weinig zuurstof beschikbaar is voor de beenspieren. Dit geeft tijdens het lopen pijnklachten in één of beide benen. Die pijn is zo hevig dat mensen moeten stoppen met lopen. In rust neemt de zuurstofvoorziening weer toe en neemt de pijn af. Patiënten met etalagebenen moeten dus noodgedwongen pauzeren vanwege deze pijnklachten. Ze proberen dit vaak te verbergen door net te doen alsof ze een etalage bekijken; vandaar de naam etalagebenen.