• Louis van Oort
  • Louis van Oort
  • Louis van Oort

Europese verkiezingen begonnen: 'Het gaat met vlagen'

GELDERMALSEN De Europese verkiezingen zijn begonnen en Nederland had de aftrap. De op één na grootste democratische verkiezingen ter wereld (na India) zijn van donderdag 23 tot en met zondag 26 mei. Op de eerste dag openen alleen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk de stemlokalen. En omdat ze in het VK een half uurtje later open gaan, heeft Nederland dus de eer.  In Nederland doen zestien partijen mee. Ons land heeft recht op 26 van de 751 zetels in het Europees Parlement.

De uitslagen worden pas zondagavond na het sluiten van de stemlokalen in Italië bekendgemaakt (rond 23.00 uur), zodat er geen tussentijdse beïnvloeding van kiezers is.

De opkomst bij de Europese verkiezingen is traditioneel laag. In stembureau D'n Dries aan de Klepel in Geldermalsen-Oost was het dan ook erg rustig nog rond 8.30 uur. Maar de vier leden van het stembureau zagen dat nog wel veranderen. ,,Het gaat met vlagen", aldus de voorzitter, die niet bang was dat het een lange, stille dag zou worden. ,,Welnee. We gaan ook echt niet de hele tijd naar de deur zitten staren of er iemand binnenkomt. Wat dat betreft, is het wel prettig dat we met z'n vieren zijn."

Tot vanavond 21.00 uur kan er gestemd worden. Vergeet daarbij vooral niet de stempas en een geldig identiteitsbewijs mee te brengen. 

UITSLAGEN De uitslagen voor de gemeente West Betuwe worden zondagavond na 23.00 uur op deze website gepubliceerd.