• Scoutingvereniging Graaf van Gelre
  • Scoutingvereniging Graaf van Gelre
  • Scoutingvereniging Graaf van Gelre

Beleef scouting op Scouting Doe Dag

GELDERMALSEN Scoutingvereniging Graaf van Gelre bestaat dit jaar 10 jaar. Ondanks de recente tegenslag als gevolg van flinke wateroverlast, viert de vereniging op 7 september dit jubileum met de jaarlijkse Scouting Doe Dag op het terrein van de scouting aan de Burgemeester Roozeveld van der Venlaan. Iedereen is uitgenodigd om langs te komen en te ervaren waar scouting voor staat.

,,Ondanks dat er nog veel te doen is, staat de vereniging er in principe goed voor", aldus scheidend voorzitter Hans van den Heuvel. Na 10 jaar actief te zijn geweest voor Graaf van Gelre neemt hij op 7 september tijdens de Scouting Doe Dag afscheid als voorzitter. Aangezien er nog geen opvolger voor hem is, neemt Remco Kaijen tijdelijk als vice-voorzitter de rol van voorzitter over. Een mooi moment om zowel terug als ook vooruit te blikken.

 

ONTSTAAN Hans van den Heuvel: ,,In januari 2009 kwamen een aantal scoutingleden van Phoenix Tiel bij elkaar om te kijken of er weer een scoutingvereniging in Geldermalsen opgericht kon worden." Tot 2003 was er namelijk altijd een scoutingvereniging geweest (Gelre Masena). Tot ieders verrassing bleek niet alleen de animo om lid te worden erg groot; ook meldden zich voldoende mensen aan die wel leiding wilden worden. En zo startte in augustus 2009 de eerste opkomsten bij Helicon MBO.

Toen de Scouting daar niet meer terecht kon, zijn er een tijd opkomsten gehouden in de voormalige school Het Lingehuis. Dat leek een perfecte plek totdat in het voorjaar van 2015 werd besloten om de school op stel en sprong te slopen. De scouting was dakloos en er was op dat moment geen uitzicht op een nieuw onderkomen. Hans van den Heuvel: ,,Het was op dit moment voor alle leden en vrijwilligers een buitengewoon stressvolle tijd. In de zomer was er nog steeds geen uitzicht op een nieuw onderkomen en wisten we eigenlijk niet of we nog wel door konden gaan."

Uiteindelijk werd door de gemeente een oplossing gevonden en kon de scouting in het najaar van 2015 het gebouw aan de Burgemeester Roozeveld van der Venlaan betrekken. Met dank aan de inzet van vele ouders en leden, werd het gebouw op in april 2016 geopend en omgedoopt tot De Gelreburght. Sindsdien heeft het gebouw van binnen een hele transformatie doorgemaakt, mede dankzij financiële bijdrages van GoWheels, de Rabobank en het Leefbaarheidsbudget van de toenmalige gemeente Geldermalsen.

,,We zijn er echter nog niet", vertelt Remco Kaijen. ,,Op dit moment is het gebouw en de buitenruimte nog niet geschikt om te kunnen verhuren aan andere scouting verenigingen. Dit is noodzakelijk om als vereniging door te kunnen groeien. En daarvoor is nog veel geld nodig. Daarnaast zijn we natuurlijk altijd op zoek naar versterking van de leiding. Er is namelijk een wachtlijst en we kunnen pas weer groeien als er ook leiding bijkomt."

 

FEEST Veel mensen zien scoutingleden een actieve bijdrage leveren aan allerlei lokale evenmenten, zoals de dodenherdenking, Koningsdag, Bloesemtocht en GoWheels. Echter, men weet vaak niet wat de scouting precies is. Jaarlijks organiseert de scouting daarom de Scouting Doe Dag, een combinatie van een Fancy Fair en een open dag. Enerzijds willen Scouts op deze dag aan iedereen laten zien wat de lol is aan Scouting en waar Scouting voor staat, anderzijds is het een dag om met tal van vrolijke activiteiten geld in te zamelen voor de clubkas. En dat geld is, mede door de recente wateroverlast, op dit moment hard nodig, geeft vice-voorzitter Remco Kaijen aan. Scoutingvereniging Graaf van Gelre nodigt iedereen uit om op 7 september een kijkje te komen nemen en met de scouting zo het 10-jarig bestaan te vieren. Om 10.00 uur opent wethouder Rutger van Stappershoef met de kinderen feestelijk de nieuwe kampvuurkuil en vanaf 10.30 tot 15.00 zijn er allerlei leuke activiteiten te doen voor jong en oud.