• Stroomhuis

Expositie Kleur dicht bij huis

NEERIJNEN Thea Peters, Annemoon Mulder en Nelly van der Knaap exposeren samen in Stroomhuis Neerijnen tot en met zondag 17 december. De expositie is open van donderdag tot en met zondag, van 12.00 tot 16.00 uur.

Thea Peters werd in 1950 in Bussum geboren, en woont in Est. Na haar opleiding aan Academie voor Beeldende Kunsten, Artibus Utrecht (Illustratie) heeft zij veel kinderboeken en lesmateriaal voor kinderen geïllustreerd. Eind jaren 90 is zij een andere, vrije richting gaan zoeken. Haar werk bestaat uit schilderijen in olieverf en werken op papier (aquarel). Thema's zijn onder andere de oorsprong van het leven. Organismen, cellen patronen en weefsels in de natuur.

Annemoon Mulder is textiel-ontwerper. Zij ontwerpt dessins voor japon- en gordijnstoffen, tapijten en shawls. Met de zeefdruk-techniek bedrukt zij de stoffen, vervolgens maakt zij kleding, gordijnen of andere objecten. De ontwerpen zijn ontleend aan hetgeen zij ziet. Het kunnen bloemen, vlinders, vogels of vierkanten en driehoeken zijn. Bij wijze van spreken kunnen bloemen vierkanten worden en vlinders driehoeken. Annemoon zegt: ,,Als ik bezig ben wordt het alsmaar spannender, en zie ik voor me hoe de bedrukte stoffen kunnen waaien in de wind, waardoor de tekening op de stof en de kleuren gaan bewegen… en daardoor gaan veranderen. Een aantal jaren geleden heb ik de academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven, de Design Academy van nu, gevolgd. De ideeën waarmee ik opgevoed ben, zijn nog steeds actueel en valide voor mij, uiteraard aangepast aan deze tijd. Na de opleiding heb ik voor de industrie textiel-dessins gemaakt in binnen-en buitenland."

Nelly van der Knaap is autodidact; bij diverse bekende keramisten in binnen- en buitenland heeft zij keramiek- en glazuurlessen gevolgd Zij heeft zich toegelegd op het maken van gebruikskeramiek; porseleinklei is het materiaal waarmee zij meestal werkt. Porselein vanwege de uitdaging van het moeilijk bewerkbare van de klei door de geringe plasticiteit, vanwege de transparantie - dunwandig gedraaid betekent lichtdoorschijnend -, maar vooral ook vanwege de heldere decoratiemogelijkheden. In haar atelier in Utrecht geeft zij keramiekcursussen en diverse workshops. Toen zij enige jaren geleden in het zomerseizoen bij het Archeon als Romeins pottenbakker kwam te werken, bleek er een overeenkomst te zijn tussen de eeuwenoude Romeinse deuk-bekers en haar kommen; beide zijn voorzien van deuken om de grip op de beker te verbeteren. Het verhaal gaat dat de Romeinen nogal lekker lang konden tafelen met flink veel wijn en vette handen - zij aten veelal met hun handen; dat zorgde ervoor dat gewone, ronde bekers gemakkelijk uit hun handen glipten. Vandaar dat zij bij de Romeinse pottenbakkers deukbekers met een aantal flinke deuken bestelden.