Extra controle op zwerfafval scholieren Geldermalsen in mei en juni

GELDERMALSEN In mei en juni zal er extra gecontroleerd worden op het verspreiden van zwerfafval. De controles vinden plaats in opdracht van de gemeente en worden uitgevoerd door Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's) van Avri. Er zal met name gecontroleerd worden op de zogenaamde 'snoeproutes' van de school naar de winkels en het station.

De BOA's zullen optreden wanneer zwerfafval op straat of in de berm wordt gegooid. Overtreders krijgen een boete. Deze bedraagt €70 voor jongeren onder de 16 jaar en maar liefst €140 voor personen van 16 jaar en ouder. Leerlingen en ouders worden via de scholen op de hoogte gebracht van de extra handhaving.

In opdracht van de gemeente en in samenwerking met De Lingeborgh heeft Avri afgelopen maart voorlichting gegeven over zwerfafval aan alle tweede klassen. Ook toen werd er extra gecontroleerd op de verspreiding van zwerfafval. Daarbij zijn 2 boetes gegeven.

Een schone leefomgeving is erg belangrijk. Zwerfafval wordt door veel inwoners als een grote ergernis ervaren. Het ziet er slordig uit en het is ongezond voor mens en dier. De gemeente, De Lingeborgh en Avri benadrukken daarom naar leerlingen dat ze goed bezig zijn wanneer zij de eigen straat en dorp schoon houden. Maar wanneer er afval op straat wordt gegooid schrijven handhavers daadwerkelijk bonnen uit.