Fietsen voor Vrijheid in de Tour de Waal

VARIK Het Bevrijdingsfestival aan de Waal groeit elk jaar verder door. Dit jaar staat het in het teken van de fiets. Iedereen wordt uitgenodigd mee te fietsen in de Tour de Waal. Vijf puzzelroutes van 20-25 kilometer over de Waaldijken, met inzet van extra veerdiensten. Langs de hele route zijn er activiteiten gepland.

De verhalen over vrijheid vormen dit jaar de ruggengraat van het evenement. Langs de route zitten speciaal getrainde kinder-vertellers die de rondfietsende deelnemers verhalen over vrijheid vertellen. Onderweg zijn er tal van andere activiteiten, vooral op de 'landmarks'.

De parachutisten keren ook dit jaar terug. Zij verzorgen een show boven Fort Vuren en Zaltbommel en springen boven Loevestein en Varik. Bij Varik is de prachtige apotheose die nog even geheim blijft.

Negen dichters houden voordrachten op negen locaties. Ze reizen kriskras door het gebied en eindigen op de Markt van Zaltbommel voor een Grande Finale.

Op de meeste landmarks is vrolijke muziek te horen. Het Colourful City Koor verzorgt drie optredens. In Kasteel Ophemert, Slot Loevestein en de Markt van Zaltbommel. Ze zingen het speciaal gecomponeerde vrijheidslied van Mile Lukic.

Extra veerdiensten

Om vijf korte rondjes van circa 20 km. mogelijk te maken worden er extra veerdiensten ingezet. De pontjes van Brakel, Varik en Fot Vuren varen normaal. Daarnaast is er een extra bootverbinding tussen Hellouw en Zuilichem en tussen Rossum en Heesselt. Tussen Loevestein en Fort Vuren zet Riveer nog een tweede pont in.

De Tour de Waal is op 5 mei van 12:30 tot 17:00 uur. Iedereen is vrij om zijn eigen startplaats te bepalen. Wel is het handig eerst een gratis (puzzel)route op te halen bij één van de landmarks. Deelname is gratis, voor de pontjes wordt een klein bedrag gevraagd.

Info: www.tourdewaal.nl.