Fietsroutes Tour de Waal zijn bekend

OPHEMERT Op 5 mei, de dag van de Vrijheid organiseert Stichting Bol de Tour de Waal. Een fietspuzzeltocht over de Waaldijken met verhalen over vrede en vrijheid. Iedereen kan gratis een route ophalen bij de opstartpunten en meefietsen. Er zijn 5 mogelijke routes. Het is een veelzijdig, kleurrijk evenement met onderweg overal belevingen, muziek en spektakel.

Prachtige verhalen worden verteld over vrijheid en onvrijheid. Op verschillende plekken langs de routes zitten groepjes kinderen en volwassenen die de fietsers laten afstappen en hen graag hun verhalen vertellen. Op andere plaatsen staan 'verhalen op palen'. Op de route rijden ook wielerploegjes met kinderen van de basisscholen die de puzzeltocht in teamverband volbrengen.

Vrijheidssprong spektakel

Een vliegtuig met vier parachutisten vliegt over de Waal. Boven Fort Vuren, het pontje van Hellouw en de Markt van Zaltbommel zullen duizenden rozenblaadjes worden uitgestrooid. Boven Slot Loevestein springt een parachutist in regenboogkleuren binnen de vesting, precies tijdens het optreden van het Colourful City koor. Boven Varik springen drie parachutisten met vlaggen. Zij vormen in de lucht met deze oranje gekleurde doeken de vorm van de 'Graal van de Waal', een kunstwerk in de lucht.

Om de vijf fietsroutes mogelijk te maken komen er op 5 mei extra veerpontjes in de vaart. Vrije fietsers betalen een klein bedragje, de officiële wielerploegen mogen gratis mee.

Onder het motto "PoëzieTourdeWaal" gaan negen dichters uit het Rivierenland op pad met voordrachten langs de Waal. De dichters doen tijdens hun tour negen locaties aan. Ze starten om 13.00 uur en eindigen rond 17.00 uur op de Markt in Zaltbommel met een poëziefinale tijdens het optreden van het Colourful City Koor.

De Tour de Waal is mee te beleven op donderdag 5 mei, van 12:30 - 17:00 uur. Kijk op www.tourdewaal.nl voor exacte routes en startlocaties.