Film Stroomhuis over 'Hollands Licht': echt of mythe in de schilderkunst ?

NEERIJNEN Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen brengt vrijdag 30 juni de intrigerende film 'Hollands licht'. In deze documentaire staan de beroemde wolkenhemels in de 17de eeuwse schilderkunst centraal. Dat 'Hollandse licht' keert ook terug bij meer eigentijdse filmmakers als Bert Haanstra. 

Deze documentaire 'Hollands licht' (2010), van de gebroeders Pieter-Rim en Maarten de Kroon, is de afsluiting van het lopende filmseizoen in Stroomhuis. Traditioneel is dat weer met daaraan voorafgaand een gezellig filmdiner in café-terras Uitspanning het Stroomhuis. Deze keer valt de keuze - vanwege het onderwerp 17de eeuwse schilderkunst - op een 'oud-Hollandse pot', uiteraard met inmiddels bijna vergeten groenten.

In de documentaire van de broers De Kroon draait het om de vraag: bestaat er inderdaad specifiek 'Hollands licht'? Onderscheidt 'ons' licht zich werkelijk van dat in andere landen? Of is het een kunsthistorische en zelfs culturele mythe?  Gaven de Hollandse landschapschilders het licht realistisch weer? En moeten we hun schilderijen meer zien als verbeeldingen van de werkelijkheid? 

In de film laten wetenschappers en kunstenaars hun licht schijnen over deze kwestie. Ook weerman Erwin Krol geeft commentaar. Schitterende wolkenluchten ziet hij, maar ze hadden niets met de werkelijkheid te maken. Maar als de wolken al niet kloppen, zouden de schilders dan wel het licht realistisch hebben weergegeven? 

Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, geeft een toelichting. Aanvang diner 18.00 uur, start inleiding en film om circa 20.00 uur. Deelname eten en film samen: € 25. Reserveren nodig. Dat kan tot woensdag 28 juni, via website strooomhuisneerijnen.nl. Toegang film alleen €5,-. Reserveren dan niet nodig. Leden Bibliotheek Rivierenland entree film: €4,-. Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, 4182 CA Neerijnen.