• The English patient

'Superleesclub' van Bieb en Stroomhuis brengt boekverfilming Michael Ondaatje

NEERIJNEN Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen en Bibliotheek Rivierenland brengen donderdag 19 september samen weer 'Superleesclub'. De film 'The English patient' wordt dan gedraaid.

De grandioze film 'The English patient', uit 1996, is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van de Canadese schrijver Michael Ondaatje, dit jaar winnaar van de prestigieuze 'Man Booker Prize Life', voor diens hele oeuvre. De film zelf werd destijds in Hollywood bekroond met 9 Oscars en heeft een superieure sterrencast zoals met de fantastische Franse actrice Juliette Binoche.

'The English patient ' is een beroemd en door velen gelezen boek uit 1992, en de Brits-Amerikaanse verfilming daarvan, geregisseerd door Anthony Minghella, is niet minder treffend. Het is het einde van de Tweede Wereldoorlog. In een veldhospitaal in Toscane, Italië, ligt een ernstig verbrande en stervende piloot, gevonden in een vliegtuigwrak in Noord-Afrika.

De patiënt heeft geheugenverlies en geen legitimatie, en is door zijn accent enkel bekend als de "Engelse patiënt". Hij wordt verzorgd door Hana, een Frans-Canadese verpleegster. Als het hospitaal geëvacueerd moet worden, besluit zij met de patiënt achter te blijven in een door bommen verwoest klooster, aangezien hij in zijn conditie niet te ver mag reizen.

Langzaam komt zijn geheugen weer terug: hij blijkt de Hongaarse graaf László Almásy te zijn, een onderzoeker, werkzaam voor de Royal Geographical Society, die in de jaren dertig met een groep bezig was onbekende plekken in de Sahara in kaart te brengen. Tijdens deze expeditie werd hij vergezeld door de Engelsman Geoffrey Clifton en diens vrouw Katherine. Katherine en László worden verliefd en László raakt betrokken in een web van bedrog en tragiek.

'Superleesclub' is een jaarlijks initiatief van Stroomhuis en Bibliotheek Rivierenland. Aan de leden van de talrijke leesclubs rond de Bieb wordt dan een bijzondere literaire boekverfilming gepresenteerd.

De bekroonde auteur Ondaatje en diens verfilmde boek worden toegelicht door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis. Aanvang inleiding 19:30 uur; daarna begint de film. Entree € 5, leden Bibliotheek Rivierenland: € 4. Cultureel centrum Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, Neerijnen. Info: stroomhuisneerijnen.nl.