• Murk Schaafsma

Fototentoonstelling geeft slechtziendheid een gezicht

GELDERMALSEN Wat ziet iemand die slechtziend is? Op die vraag geeft de rondreizende tentoonstelling 'MIJN geZICHT' antwoord. Van 29 januari tot 2 februari is de tentoonstelling te zien in de Pluk, Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Wethouder Niko Wiendels opent de tentoonstelling op 29 januari om 15.00 uur. De fotograaf Murk Schaafsma is dan ook aanwezig en vertelt meer over de totstandkoming en doelen van de tentoonstelling.

Met de portretten van fotograaf Murk Schaafsma wil het Oogfonds meer begrip creëren voor mensen met een visuele beperking en de snel groeiende groep oogpatiënten in Nederland.

Voor MIJN geZICHT maakte Murk Schaafsma portretfoto's van mensen met een visuele beperking of oogziekte, besprak hij wat zij zien en verbeeldde hij hun zicht. Op initiatief van het Oogfonds zijn de twintig portretten opgenomen in een tentoonstelling en een boek. Bij iedere foto vertelt de geportretteerde een persoonlijk verhaal dat tijdens de tentoonstelling via audio te beluisteren is.

Murk Schaafsma: ,,MIJN geZICHT staat vol positieve mensen. Mensen met oogaandoeningen, mensen die slecht tot (heel) weinig zien. Mensen waar ik begrip voor wil. Ik wil laten zien wat ze zien en wat ze niet zien. Gewone mensen zoals jij en ik, die je op straat tegenkomt en waar je zo op het eerste oog niets aan ziet."

Edith Mulder, directeur van het Oogfonds is blij met MIJN geZICHT: ,,Deze foto's laten zien dat twee mensen met dezelfde aandoening een compleet andere zichtervaring kunnen hebben. Het zijn beelden die aanzetten tot een dialoog tussen mensen met een visuele beperking en hun omgeving en die mensen bewust maken waarom het zo belangrijk is acht te slaan op alarmsignalen die kunnen wijzen op een oogziekte."