• De wagen van corsoclub Geldermalsen in 2016

  Ab Donker
 • Tiel, 17 September 2016
  De winnende fruircorso wagen van Buren.
  Copyrightvrij: Foto Jan Bouwhuis.

  Foto Jan Bouwhuis
 • Tiel, 17 September 2016
  Corso16 Fruitcorso op parcours
  Foto Jan Bouwhuis.

  Foto Jan Bouwhuis

Fruitcorso belooft mooi spektakel te worden

TIEL De race tegen de klok is gestart: in de bouwschuren in de regio Rivierenland wordt keihard gewerkt om de wagens klaar te krijgen voor de 57e editie van het Fruitcorso in Tiel. Op zaterdag 16 september zijn er 19 wagens te bewonderen, waarvan 13 grote wagens en 6 jeugdwagens. Zo zijn onder meer wagens uit Geldermalsen, Neerijnen en Buurmalsen/Tricht te bewonderen.

De wagens zijn ware kunststukjes van fruit, groente en zaden. Wie nu al een blik in de bouwplaatsen werpt, kan zien dat alle corsoclubs weer iets bijzonders neer willen zetten. Ook de techniek neemt bij veel clubs een belangrijke plaats in. Uiteraard zal de jeugd weer proberen de show te stelen met prachtige creaties tijdens het Kindercorso.

De corsostoet trekt 16 september vanaf 13.30 uur door de straten van Tiel. De wagens zijn daarna en ook zondag en maandag te zien langs de gracht bij het Kalverbos. De Teun Luijendijk-prijs voor een wagen die uitblinkt op het gebied van vernieuwing wordt zaterdag om 17.30 uur uitgereikt. Het publiek wordt tijdens de stoet gevraagd te stemmen via een speciaal biljet of gebruik te maken van een inlegvel in het programmaboekje. De publieksprijs wordt zondagmiddag uitgereikt. Zowel het corso als de tentoonstelling is gratis. Alleen voor tribuneplaatsen moet betaald worden. Het publiek is dan verzekerd van een goede zitplaats met mooi overzicht van het parcours. Tickets (17,50 euro) zijn te bestellen via de website.

Nieuw is dit jaar de inbreng van FruitDelta Rivierenland. De gezamenijke gemeenten in Regio Rivierenland hebben fruit als inzet gemaakt van hun beleid voor onder meer toerisme en agrobusiness. FruitDelta Rivierenland is de gastheer van het evenement. Daarvoor is een speciaal FruitDelta Paviljoen ingericht voor sponsoren, bestuurders van gemeenten en delegaties van het bedrijfsleven.

Naast Fruitcorso is er tijdens het derde weekend van september nog veel meer te beleven. Zowel zaterdag als zondag heeft het Food Truck Festival plaats met zo'n 25 ludieke trucks, die diverse hapjes verkopen. Het Kalverbos wordt dan omgetoverd in een culinair paradijsje. Zondag staat bovendien in het teken van veel muziek. Zo zijn er optredens van De Woelwaters en kan men genieten van vele acts op het Zinder-podium. En voor de koopjesjagers is er van 11.00 tot 17.00 uur de KTSM corsobraderie, terwijl er vanaf 12.00 uur ook koopzondag in Tiel is. Op maandag, de slotdag van het corso, zijn er diverse optredens van Fruitig Geflip(t).

Het evenement begon feitelijk met het leggen van de mozaïeken op 5, 6 en 7 september langs de gracht. In drie dagen legden honderden vrijwilligers van ruim 20 organisaties een prachtig schilderij. De opening van het Fruitcorso vond plaats op donderdag 7 september met onder meer prijsuitreiking mozaïeken, toespraken van burgemeester Hans Beenakker van Tiel en Rian Verwoert, voorzitter Stichting 4-Stromenland en veel muziek.

Het volledige programma is te zien op www.fruitcorso.nl.