Fruitcorso transformeert langzaam in Fruitfeestmaand

TIEL In een volle Agnietenhof presenteerde de Stichting Vierstromenland de praalwagens die in 2015 op het Tielse parcours zullen rijden. Ze komen uit zeven gemeenten, negentien corsowagens geven acte de presence en 22 mozaïeken luisteren de wanden van de Tielse gracht op. Het kindercorso wordt steeds uitgebreider en de activiteiten tijdens de eerste drie weken van september zetten het oogstfeest helemaal op de kaart. En in 2015 sluit het corso de Erfgoedweken van de provincie Gelderland.

Neeltje van Triest

@neeltjevt

Het corsofeest is geen eendagsfeest meer, maar wordt meer en meer gezien als de start van de fruitoogst. Voorzitter Rian Verwoert van de Stichting Vierstromenland schetste helder en duidelijk zijn visie. ,,We willen in de toekomst transformeren naar een Fruitfeestmaand. De eerste week van september is bedoeld voor de regio, waarbij de bouwplaatsen worden bezocht, lokaal allerlei activiteiten plaatsvinden, zoals het organiseren van jaarmarkten en fruittelers die hun deuren openzetten. De tweede en derde week staan wat meer in het teken van het fruitcorso. Diverse andere partijen zullen eveneens een aantal activiteiten ontwikkelen.''

Flipje wordt tachtig jaar en dat staat centraal in het Flipje museum. In een grote tent op het Kalverbos en in de Agnietenhof zijn allerlei evenementen gepland, het tweede weekend van september staat in het teken van Appelpop en de proeverij 'Pruuft' wekt hoge verwachtingen. Pruuft is een eigentijdse proeverij waarbij hoogstaande streekproducten en lekker eten en drinken steeds meer de aandacht krijgen ze verdienen. Bas Voigt gaat Corsopop organiseren en de Plantage krijgt een eigen plaats in de tent op het Kalverbos.

Als klap op de vuurpijl is het 55e fruitcorso de afsluiter van de Erfgoedweken van de provincie Gelderland. Van 12 juni tot en met 20 september 2015 staat de Gelderse maakindustrie in al zijn facetten in de schijnwerpers met het erfgoedfestival ''Gemaakt in Gelderland''. Tijdens de presentatie van het 55e fruitcorso in Tiel was Commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje aanwezig om de-verwachtingsvolle- sfeer te proeven.

Het 55e fruitcorso wordt dit jaar op 19, 20 en 21 september gehouden en voert net als vorig jaar langs het historische centrum van Tiel en het oude stadsplantsoen Kalverbos.