• Gardenista

Gardenista bedankt de regio

OPHEMERT Vijf dagen lang stond landgoed Ophemert in het teken van dit nieuwe tuinevenement, Gardenista. En wat een succes was het. Het aantal van 15.000 bezoekers, waaronder veel kinderen, was boven verwachting.

Het merendeel van de bezoekers oordeelde heel positief over Gardenista: ,Een goede sfeer', 'laagdrempelig', 'veel variatie in het programma', 'aanbod van de standhouders en natuurlijk een prachtige locatie'. 'Echt een dagje uit.' Dat het evenement bijna alleen door vrijwilligers van de vereniging KMTP/Groei & Bloei was ontwikkeld, heeft geen invloed gehad op de hoge kwaliteit van deze eerste editie.

Rivierenland heeft met Gardenista goed geïnvesteerd in de regio. Veel bezoekers hebben kennis gemaakt met wat deze regio te bieden heeft op het gebied van duurzaam groen.

Het succes was dan ook niet mogelijk zonder grote bijdragen van RIF Fruitdelta Rivierenland, Rabobank West Betuwe (kantoor Geldermalsen) en Provincie Gelderland. Hiervan profiteren ook veel lokale ondernemers, waarvan er zo'n 15 als standhouder aanwezig waren.

SHOWTUINEN Een deskundige jury onder leiding van Cor van Gelderen, beoordeelde de showtuinen op een viertal punten: ontwerp/algemene indruk, constructie, beplanting en of het ontwerp klopt met de uitvoering. Goud was voor Arjan Boekel met zijn tuin 'Tweede Natuur- een groen habitat'. Zilver kregen Jacqueline Volker en Gilbert de Jong met hun 'O.I.L.'-tuin en brons kreeg Studio TAK met haar 'Vijftig tinten groen'-tuin en Renee Wilson met haar 'Pluk en Play met water' tuin.

BLOEMSCHIKKEN Zowel amateurs, professionals als studenten konden meedoen met de bloemschikwedstrijd. Uit de voorrondes op dinsdag stonden er uit elke categorie 3 finalisten tijdens de finale op het podium zondag. De bloemstukken werden gejureerd door Marcel van Dijk en Jacqueline Boerma. Zij keken naar de techniek, presentatie op het podium en eerste indruk.

De winnaars: Amateurs: 1e Lammy van Elp, 2e Lineke Hummel, 3e Iet Willems. Professionals: 1e Daphne Roessink, 2e Wim Sonnemans, 3e Joyce Brueren. Studenten: 1e Paulien Beekwilder, 2e Natasja Jongeneel, 3e Peter van Asselt.

Met de ervaring van dit jaar en de toezegging om volgend jaar weer terug te mogen keren in Ophemert, maakt de organisatie zich op voor de volgende, verbeterde, editie in 2020.