• Actior sluit per 1 april

    Mandy van Diën
  • Mandy van Diën
  • Mandy van Diën
  • Mandy van Diën
  • Mandy van Diën

Gedupeerde ondernemers Beesdse plein

BEESD Al ruim een jaar ondervinden de winkeliers rondom het Beesdse plein veel hinder. Slechte bereikbaarheid en directe concurrentie van de verbouwde supermarkt worden genoemd als oorzaken. Als gevolg hiervan gaat één van de winkeliers binnenkort haar deuren sluiten.

Mandy van Diën

Actior is al 18 jaar een begrip in Beesd. Nadat de winkel 10 jaar was gerund op de Voorstraat, is deze 8 jaar geleden gevestigd aan het plein. Nu prijken de papieren met 'opheffingsuitverkoop' op de winkelruit. Ook slagerij Arisse en bakkerij Walderveen zien het aantal bezoekers terug lopen.

Het plein is een bouwplaats. De MCD supermarkt is verbouwd tot een vestiging van Boon, met boven de winkel appartementen. De aannemer van de appartementen heeft de overlast van bouwverkeer zo klein mogelijk gehouden. De daaropvolgende bouwbedrijven zijn alles behalve ontlastend geweest. Parkeerplaatsen werden bezet door bouwverkeer en materialen waardoor er nauwelijks ruimte overbleef voor de klanten. Een reden voor het winkelend publiek om hun boodschappen elders te halen.

Na het afronden van de verbouwing, startte het volgende project: het opnieuw bestraten van het plein. Iets dat volgens een inwoonster van Beesd "tergend langzaam" gaat. De logica is ver te zoeken waardoor de verst gelegen parkeerplekken het eerst klaar zijn. Met het winterse weer van afgelopen weken lag het plein er als een verlaten bouwput bij. ,,Met grote boodschappen zoals dozen printerpapier, vlees en brood wil men niet ver sjouwen", vertelt een van de winkeliers. Daarbij blijkt de vernieuwde supermarkt enorm concurrerend. Waar men in de vergunningsaanvraag sprak over uitbreiding van winkeloppervlak, blijkt dit in de vorm te zijn van een Primera die qua collectie rechtstreeks concurreert met de Actior. Twee vergelijkbare zaken in een verzorgingsgebied van 1500 inwoners.

De slijterij die zich tevens zou vestigen in de winkel, en daarmee concurreert met de achtergelegen Slijterij De Bolle, is door de branchevereniging tegengehouden. De winkeliers zijn verbijsterd over de komst van de Primera. Er zijn geen vergunningen voor aangevraagd en ze voeren zelfs een ander huisnummer dan de supermarkt waardoor het shop-in-shop principe niet op lijkt te gaan.

Gemeente Geldermalsen geeft toe dat zij ten tijde van het verlenen van de vergunning niet op de hoogte waren van de Primera die zich in de winkel zou vestigen. De gemeente heeft destijds bewust meegewerkt aan de uitbreiding van de supermarkt in plaats van het verzoek te honoreren voor een supermarkt buiten het centrum. Het verzoek tot uitbreiding en verbouwing is goed onderbouwd, waarbij nut en noodzaak werd bewezen. Dat de winkel zou worden uitgebreid met een Primera was geen onderdeel van het verzoek, maar hieraan zit geen meldingsplicht. Wat telt is het bestemmingsplan wat het gehele vlak detailhandel voorziet. ,,Daarbij is ook in Beesd sprake van vrije marktwerking. De gemeente kan en mag zich niet bezighouden met het tegengaan van concurrentie voor gevestigde ondernemers", aldus de gemeente.