• Simon Dijk

'Geen inkomen, faillissement, schuld... door 1 pilletje'

BEESD ,,Sluiting betekent voor ons allebei geen inkomen meer, een faillissement, een grote schuld en afscheid nemen van een zaak waarin we onze ziel en zaligheid hebben gelegd. Door één pilletje." De eigenaren van Club Rodenburg in Beesd zitten helemaal stuk na het besluit dat hun danceclub voor een jaar moet sluiten. Ze tonen zich somber maar niet helemaal wanhopig.

,,Hierbij laten wij weten dat op verordening van de burgemeester club Rodenburg tijdelijk wordt gesloten vanwege een pseudo-koop: een agent in burger heeft in de club een pilletje gekregen van een andere bezoeker en de burgemeester heeft daarop besloten om de club voor een jaar te sluiten. Bij een kort geding heeft de rechter de burgemeester in het gelijk gesteld. Het wachten is nu op de zitting en uiteraard hopen we daar een rechter te treffen die realistisch is en beseft dat beperkt drugsgebruik met alle goede wil van de wereld niet valt uit te bannen. Als op het zwaarbeveiligde Schiphol al iemand met een nep-bomgordel de douane weet te passeren, dan is wel duidelijk dat het voor ons onmogelijk is om 100% van de drugs van bezoekers te onderscheppen. En dat zal niet alleen voor ons gelden, maar ook voor andere discotheken, sportverenigingen, clubs, scholen...", aldus broer en zus John en Janice Bronk in een reactie op Facebook.

SUCCESVOLLE SAMENWERKING Ze stellen echt al het mogelijke te hebben gedaan aan controle en preventie. Bovendien houden ze zich naar eigen zeggen aan het convenant dat zij met de gemeente en politie hebben afgesloten en dat jarenlang succesvol heeft gewerkt. Het doel van dit convenant was een goede samenwerking tussen de gemeente, de politie en club Rodenburg om incidenten zoveel mogelijk te voorkomen en áls die er zijn, zo snel mogelijk op te lossen. ,,Na zijn aantreden op 1 januari hebben wij herhaaldelijk getracht een afspraak te maken om kennis te maken met de burgemeester en de samenwerking te bespreken, maar dat is steeds uitgesteld."

DESASTREUS De gevolgen voor het besluit zijn volgens broer en zus Bronk desastreus: ,,We werkten beiden al meer dan twintig jaar in de Rodenburg en hebben twee jaar geleden een hypotheek op het pand kunnen krijgen en het van de oude eigenaar kunnen kopen. Er was toen veel achterstallig onderhoud en we hebben investeringen gedaan om het pand weer up-to-date te krijgen en er een mooie club van te maken. We werken beiden meer dan fulltime om evenementen in club Rodenburg te organiseren voor jong en oud. Sluiting betekent voor ons allebei geen inkomen meer, een faillissement, een grote schuld en afscheid nemen van een zaak waarin we onze ziel en zaligheid hebben gelegd. Door één pilletje."

SCHREEUW OM HULP De stemming is somber, maar niet wanhopig: ,,We hopen zoals gezegd op een rechtszitting waarbij de rechter oog heeft voor de realiteit: we doen er ons uiterste best voor, maar kunnen niet voorkomen dat onze club 100% drugsvrij is. En dat geldt voor elke sociale ontmoetingsruimte." Ze sluiten hun bericht af met een schreeuw om hulp: ,,Dit is meteen een oproep om met ons mee te denken: Wat hadden wij nog meer kunnen doen om sluiting van club Rodenburg te voorkomen?"