• Roos Koole

Geldermalsen: laagste precentage eenzamen in Gelderland

GELDERMALSEN Donderdag 21 september begon de Week tegen eenzaamheid. Uit onderzoek (Gezondheidsmonitor 2016) van GGD Gelderland-Zuid blijkt dat er in vergelijking met vier jaar geleden meer mensen eenzaam zijn. De Gezondheidsmonitor is uitgevoerd in alle 16 gemeenten onder volwassenen (19+) . Het percentage eenzamen verschilt sterk per gemeenten. Het minst eenzaam zijn mensen in Geldermalsen en Neder-Betuwe (6%). Het hoogste percentage eenzamen is te vinden in de gemeenten Nijmegen (12%) en Tiel (11%).

Uit het onderzoek blijkt een toename van het aantal mensen in de regio dat ernstig of zeer ernstig eenzaam is: van bijna 8% naar ruim 9%. Landelijk is 10% van de volwassenen eenzaam. Mensen tussen de 35-65 jaar zijn het vaakst eenzaam. Uitkomsten uit de Gezondheidsmonitor 2016 die de stijging van eenzaamheid kunnen verklaren zijn onder meer dat inwoners hebben minder contact hebben met de buren, minder mensen verenigingswerk doen en dat mensen vaker contact onderhouden per telefoon of internet.

Eenzaamheid kan grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Het verhoogt bijvoorbeeld het risico op de ziekte van Alzheimer en het krijgen van hartaandoeningen. Bovendien kan eenzaamheid leiden tot depressie en suïcide.

Goede sociale contacten en variatie in sociale relaties verminderen eenzaamheid, aldus de GGD, die de volgende tips geeft tegen eenzaamheid. ,,Houd de mensen met wie je goed contact hebt vast. Dus ook als na verhuizen of verandering van baan. Zorg dat je altijd mensen hebt om op terug te vallen. En zorg dat je de contacten met familie, vrienden, buren en collega's goed onderhoudt. Ook actief blijven helpt. Mensen die vrijwilligerswerk doen zijn namelijk minder eenzaam. Kijk voor meer informatie of tips op www.eenzaam.nl."