Geldermalsens bibliothecaris Anke ten Berge met pensioen

GELDERMALSEN Al bijna 37 jaar is bibliothecaris Anke ten Berge voor velen het gezicht van de 'bieb' in Geldermalsen. Klanten zullen haar gaan missen want na maar liefst 45 jaar met hart en ziel binnen de bibliotheekwereld gewerkt te hebben gaat zij 15 juni met pensioen. Op 13 juni kunnen klanten persoonlijk afscheid nemen.

,,Ik heb een leuk vak en daardoor een leuk leven'', vertelt Ten Berge. ,,De bibliotheek is van de gemeenschap en ik mag daar als bibliothecaris voor zorgen en boeken en mensen bij elkaar brengen. Internet heeft het deels overgenomen maar ook daar kun je de weg in wijzen. Bibliotheekwerk blijft van groot belang, het bemiddelen tussen informatie en mensen is juist met die grote hoeveelheid aan informatie hard nodig. Als instituut ben je de toegang tot en wegwijzer in informatie."

Ten Berge groeide op in de Hoekse waard en zat in Dordrecht op de HBS. ,,Mijn opa was wellicht de trigger waardoor ik het bibliotheekvak koos. Hij las graag en was maatschappelijk betrokken, onder andere bij een christelijke uitleenpost." In 1969 startte ze haar opleiding tot bibliothecaris. ,,De lessen waren in Rotterdam en daarnaast werkte ik als leerling drie dagen in de week in Papendrecht, Alblasserdam of Leerdam. Tijdens de vervolgopleiding voor leidinggevende in Tilburg liep ik stage in Dordrecht. Daarna werkte ik in Werkendam en woonde in Gorinchem. Ik was vroeger verlegen maar leerde veel. Zo vond ik het eng om af te spreken met onderwijzers, tot ik erachter kwam dat zij net zo jong als ik waren.''

In 1977 ging ze net als veel Nederlandse jongeren in die tijd een jaar naar een kibboets in Israel. ,,Toen ik terugkwam attendeerde een oom mij op de vacature in Geldermalsen. Binnen een week na terugkomst had ik de baan. Dat Geldermalsen een station had, vond ik belangrijk. Ik rijd vanwege een oogprobleem namelijk geen auto. Ik dacht ook dat het zo ongeveer was als in Gorinchem. Dat bleek echter heel anders te zijn, veel minder gericht op de Randstad en dorpser. Het is al met al geen slechte keus geweest, zeker ook omdat ik mijn man Henk hier heb ontmoet.'' Daarnaast was, is en blijft ze bij diverse organisaties als vrijwilliger actief.

Ten Berge heeft in 45 jaar veel zien veranderen. ,,Toen ik begon, kwam net de verzuiling ten einde. Onder andere door het afschaffen van de contributie voor de jeugd nam het aantal uitleningen en het aantal leden vanaf de jaren tachtig sterk toe. In Geldermalsen ben ik aangenomen door meneer Holland, raadslid van de SGP. Toen werd de bibliotheek nog vanuit de gemeente bestuurd."

,,Belangrijk was en is dat je de bieb aan de man brengt. Met klassenbezoeken, exposities, voorlezen, lezingen en door samen te werken. De bibliotheek biedt ondersteuning met bijvoorbeeld de 'Bieb op school', iPadcafés en inloopuren. De bibliotheek is nog toegankelijker geworden door het afschaffen van de boetes en het acht weken kunnen lenen en vooral door de verruiming van de openingstijden. Zo vlak voor de verhuizing naar De Pluk is het nu een mooi moment om te stoppen met het werk in de bibliotheek. Ik ben in 1978 aangenomen als leidinggevend bibliothecaris. Mijn functie heeft daarna veel namen gehad, nu heet het weer bibliothecaris. Dat is toch eigenlijk ook wel weer mooi, want bibliothecaris zijn, is gewoon mijn vak."