Geldermalsense scouts naar Japan

Scouts van Scouting Graaf van Gelre naar Wereld Jamboree

Willemieke Steen

@Willemieke88

GELDERMALSEN Tom (14), Milou (14) en Laura (13), scouts van Scouting Graaf van Gelre, vertrekken op 21 juli naar Japan om deel te nemen aan de Wereld Jamboree. Tijdens het tiendaagse evenement vinden er allerlei scoutingactiviteiten plaats en maken deelnemers kennis met verschillende culturen.

Tom vertelt hoe zijn zus Milou en hij op het idee zijn gekomen om deel te nemen aan de Jamboree: ,,We wisten al van het bestaan van de Jamboree af en toen we de folder zagen van de Wereld Jamboree in Japan, leek het ons erg leuk om daar naartoe te gaan." Voor Laura was de keuze ook snel gemaakt, zeker toen bleek dat haar vrienden ook wilden gaan.

VOORBEREIDING De spanning begint te komen bij het drietal, vooral de reis wordt een belevenis. Voor Laura is de lange vliegreis niet zo spannend, zij is al een aantal keren in Amerika geweest. Tom en Milou vinden het vliegen behoorlijk spannend want de reis naar Japan wordt hun eerste vliegreis. Al twee jaar zijn ze bezig met voorbereidingen voor de Jamboree. Er zijn diverse voorbereidingsweekenden geweest om de scouts van alles leren over Japan en hoe het er daar aan toe gaat. ,,We hebben al geleerd tijd erg belangrijk is. Toen we een keer 30 seconden te laat waren voor het eten, mochten we niet mee-eten", vertelt Laura.

KOSTEN De deelnemers betalen voor hun voorbereidingen, (voor)reis en deelname aan de Wereld Jamboree een flink bedrag ondanks dat de Wereld Jamboree draait op vrijwilligers. Een deel van deze kosten moeten Tom, Milou en Laura zelf verdienen. Tom wast de auto's van de buren, Milou verkoopt spullen op Koningsdag en de twee hebben een krantenwijk. Via Scouting Nederland kunnen de scouts goedkoop (sponsor)artikelen inkopen om ze vervolgens met winst te kunnen verkopen. Laura mag vanwege haar leeftijd nog niet werken en richt zich dus vooral op het verkopen van de artikelen.

Dit jaar zijn er 30.000 deelnemers uit 150 verschillende landen. In totaal doen er 21 Nederlandse troepen mee met elk 36 leden. Elke troep is te herkennen aan zijn eigen naam en logo. De troep van Tom, Milou en Laura heet 'Vredespaleis'. De Wereld Jamboree wordt elke vier jaar georganiseerd en is bedoeld voor jongeren tussen de veertien en achttien jaar.

Foto bijschrift: Tom, Laura en Milou (v.l.n.r.) poseren in hun scouting tenue.