• Ab Donker
  • Ab Donker
  • Ab Donker
  • Ab Donker
  • DCIM - 101MEDIA - DJI_0814.JPG

    Betuwecopters.nl

Geldermalsense spreeuwen trekken publiek uit hele land

GELDERMALSEN Geldermalsen heeft sinds deze winter een tijdelijke topattractie. In het luchtruim tussen De Pluk, de Bethelkerk en het spoor voert elke avond rond zonsondergang een gigantische groep van tienduizenden spreeuwen een 'spreeuwendans' op, met een Engelse term ook wel 'murmuration' genoemd.

door Louis van Oort

De spreeuwenwolk vormde zich begin deze winter en is de laatste tijd enorm uitgegroeid. De verwachting is dat met de dalende temperaturen nog meer spreeuwen zich bij de groep zullen voegen. De vogels hebben namelijk een gezamenlijke slaapplaats en houden elkaar door hun massaliteit warm.

De spreeuwendans wordt opgevoerd vlak voordat ze in die slaapplaats neerduiken. Het gaat overigens om een niet eens zo gek grote coniferenhaag waarin al die tienduizenden spreeuwen behaaglijk tegen elkaar aankruipen om gezellig kwetterend de koude nacht door te komen.

SPREEUWENORKAAN Maar voor die tijd hebben ze dus voor een schouwspel gezorgd waarvan je mond soms openvalt. Het begint met wat kleine plukjes spreeuwen, die snel aangroeien tot wat grotere wolken. En in razend tempo komen ineens uit alle windrichtingen spreeuwengroepen naar de hoofdwolk toe. Zeer waarschijnlijk verzamelt het overgrote deel van de spreeuwen in de wijde omtrek zich in deze spreeuwenorkaan; want daar lijkt het uiteindelijk op: de lucht kleurt bijna zwart als de groep laag over de toeschouwers heen vliegt.

Mede door toedoen van roofvogels die veel interesse tonen in de groep, neemt de spreeuwenvolk steeds razendsnel een andere vorm aan. Af en toe doet een slechtvalk een uitval en ook zitten er dagelijks enkele smellekens bij; dat zijn zeer kleine valken die alleen in het winterhalfjaar in Nederland voorkomen. Ook vanwege dit gevaar klitten de spreeuwen samen in dergelijke groepen. Voor roofvogels is het namelijk makkelijk jager op een los individu dan op vogels in een groep.

RIJSSEN, BOSKOOP, ZOETERMEER Het spreeuwenfenomeen trekt iedere avond toeschouwers. Eerst buurtbewoners van de Meterense wijk Kalenberg en enkele fotografen, maar inmiddels tientallen mensen met telescopen, verrekijkers en camera's. Maar ook vaders en moeders met hun kinderen. En niet alleen uit de buurt. Zelfs mensen uit Rijssen, Boskoop en Zoetermeer komen naar Geldermalsen om te genieten van het spreeuwenwonder.

Dat lijkt een overdreven woord, maar dat is het niet. Ondanks de in de afgelopen eeuwen opgebouwde wetenschappelijke kennis is nog steeds niet 100% zeker waarom de spreeuwen deze vluchten maken voordat ze naar hun slaapplaats gaan. Men vermoedt dat het iets te maken heeft met het bepalen van rangorde binnen de groep. Een prachtig mysterie dus.

Reden te meer om te genieten van dit machtige natuurfenomeen; gewoon in het hart van de West-Betuwe.