• Jeroen Jumelet ANP

Gemeente controleert op verkoop alcohol bij horeca, winkels en sportverenigingen

GELDERMALSEN De gemeente West Betuwe controleerde onlangs in een aantal inrichtingen op de verkoop van alcohol. Twee buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) van de gemeente bezochten dorpshuizen, cafetaria's, supermarkten, sportkantines en dorps- en buurthuizen. De gemeente zette daarbij twee jongeren van 18+ in als mystery guest om te controleren of zij alcohol konden kopen zonder hun legitimatiebewijs te tonen. Tijdens de onaangekondigde bezoeken controleerde de gemeente de inrichtingen in Geldermalsen, Haaften, Hellouw, Herwijnen en Waardenburg ook op andere zaken in de drank- en horecavergunning.

De gemeente spreekt van een geslaagde actie en gaat door met deze onaangekondigde controles, ook bij evenementen.

De meeste gecontroleerde winkels en horecagelegenheden hielden zich aan de drank- en horecavergunning. Het personeel vroeg netjes naar het legitimatiebewijs van de twee mystery guests. Wel zagen de Boa's van de gemeente dat dat niet in alle gevallen gebeurde. Ook constateerde de gemeente andere overtredingen zoals het aanwezig zijn van een gokkast zonder vergunning, het verkopen van alcohol zonder vergunning en het niet houden aan de sluitingstijd of terrastijden.

Ondernemers en sportbestuurders die de drank- en horecawet overtreden, lopen na een waarschuwing het risico dat de gemeente hun drank- en horecavergunning voor bepaalde of onbepaalde tijd intrekt. Ook kan de gemeente proces-verbaal opmaken en boetes uitdelen. Als de gemeente constateert dat jongeren onder de 18 jaar alcohol kopen, informeert de gemeente de ouders of verzorgers en volgt er een verwijzing naar bureau HALT.