GeoCraftNL: heel Nederland in Minecraft!

HERWIJNEN Op zaterdag 3 oktober - tijdens het Weekend van de Wetenschap - lanceert het naast Gellicum gelegen GeoFort Herwijnen samen met haar partners Geodan, Vrije Universiteit, Rijkswaterstaat, Kadaster, CycloMedia en het Jaar van de ruimte het project GeoCraftNL. In GeoCraftNL wordt heel Nederland nagebouwd in Minecraft. Vanaf dan kunnen kinderen hun eigen huis, school, sportterrein of favoriete attractie in het virtuele Nederland gaan bouwen. In het kader van het Jaar van de Ruimte starten er ook pilots voor het basis en voortgezet onderwijs met inzet van Minecraft. Zo bouwen leerlingen aan de toekomst van Nederland. Aan het einde van het jaar worden de resultaten hiervan gepresenteerd aan Minister Schultz.

Bij de lancering van GeoCraftNL zijn alle huizen en gebouwen in Nederland ingelezen in Minecraft op basis van digitale gegevens van het Kadaster en Rijkswaterstaat. Deze 3D gebouwen zien er allemaal grijs uit. Het is nu aan kinderen de taak om deze gebouwen verder te verfraaien. Per provincie is er al vast een voorbeeldgebouw gemaakt, zoals de Dam in Amsterdam, de Martinitoren in Groningen en een groot hotel in Veenendaal. Naast gebouwen bevat de virtuele Minecraftversie van Nederland ook straten, waterpartijen, heuvels en bomen. Het geo-ICT bedrijf Geodan heeft maanden gewerkt aan het omvormen van de grote 3D datasets tot een Minecraft Nederland. Ook was het een opgave om een beheersomgeving te creëren, zodat heel veel mensen tegelijkertijd aan GeoCraftNL kunnen bouwen.

In aanloop naar de lancering van GeoCraftNL hebben honderden kinderen meegedaan aan de GeoFortwedstrijd "Bouw het mooiste gebouw in je gemeente". De makers van de mooiste bouwwerken zijn geselecteerd om burgemeesters of commissaris van de Koning te worden. Zij hebben als taak om de regie te houden op een goed verloop van het bouwproces. Net zoals bestuurlijk Nederland zal ook het virtuele Nederland dus bestuurd worden door burgemeesters en commissarissen van de Koning, maar dan alles door de kinderen zelf. Het koningshuis van GeoCraft is gevestigd te GeoFort en bestaat uit een tweetal koningszonen (15 en 18 jaar) die zorgen voor de inrichting van de server, de organisatie van de wedstrijden, de ontwikkeling van lesprogramma's en de communicatie.

GAMIFICATION VAN HET ONDERWIJS In het najaar gaan middelbare scholen in Amsterdam en omstreken met inzet van Minecraft aan de slag met de thema's van het Jaar van de Ruimte, zoals met duurzame energie, ruimtelijke ordening, cultuurhistorie en water. Leerlingen van het Zaanlands Lyceum ontwikkelen tijdens lessen natuurkunde een plan voor duurzame energie voor hun school en directe omgeving. Daarvoor gebruiken ze beschikbare geo-informatie zoals hoeveel zonuren er op een bepaalde plek zijn, schaduwwerking en windsterkte. Om hun oplossingen inzichtelijk en begrijpelijk te maken bouwen ze deze vervolgens in Minecraft. De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) ondersteunt de scholen bij deze projecten. Deze universiteit heeft zelfs een speciale Minecraft-professor aangesteld: Prof. Dr. Henk Scholten. Hij geeft tijdens het weekeinde van de wetenschap te GeoFort een lezing over hoe goed het spelen van Minecraft is voor de ontwikkeling van het ruimtelijk denken.

Willemijn Simon van Leeuwen van GeoFort "Minecraft is een heel erg populair spel bij de jeugd, maar is ook een prachtig medium waarbij kinderen leren bouwen en navigeren in een virtuele 3D omgeving. Het doel van GeoCraftNL is om met zoveel kinderen samen Nederland virtueel na te bouwen en ze spelenderwijs bekend te maken met diverse geo-thema's.

Vanaf zaterdag 3 oktober 14.00 uur kan je inloggen op de Minecraft-server met het Minecraft-IP: geocraft.nl. Voor vragen kan je terecht bij de helpdesk van GeoCraft: www.geocraft.nl/support

Meer informatie over GeoCraft staat op: http://geocraft.nl/geocraftnl-2/

Over GeoFort

GeoFort is een educatief themapark op het gebied van cartografie en navigatie gevestigd op een spannend fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op GeoFort maakt de bezoeker kennis met oude én nieuwe geotechnieken in de GeoExperience. >> www.geofort.nl<http://www.geofort.nl>

- EINDE BERICHT -

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor redacties, niet geschikt voor publicatie

GeoFort, Nieuwe Steeg 74 | 4171 KG Herwijnen | www.geofort.nl<http://www.geofort.nl>

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Willemijn Simon van Leeuwen

+31(0) 6 20 61 45 72 / willemijnsvl@geofort.nl<mailto:willemijnsvl@geofort.nl>