• De drie burgemeesters van de fusiegemeenten

    Rita Boer Rookhuiszen

Gewoon gemeente West Betuwe, zonder koppelteken

GELDERMALSEN Als het aan de gemeenteraad van Geldermalsen ligt, wordt de naam van de nieuwe gemeente die Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal gaan vormen, gemeente West Betuwe. De naam die inwoners kozen. Maar niet alle raadsfracties bleken hier even tevreden mee.

door Sophie van Hogendorp

@sophiehogendorp

Om de samenleving zo veel mogelijk te betrekken bij de fusie tussen Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal, kozen de drie gemeenteraden ervoor inwoners te laten beslissen over de naam van de nieuwe gemeente. Inwoners konden namen indienen, er werd een speciale naamgevingscommissie samengesteld die de namen beoordeelde en de drie meest geschikte koos en vervolgens konden alle inwoners hun stem uitbrengen op hun favoriet. De gemeenteraden spraken van tevoren af dat ze alle drie de keuze van de inwoners zouden respecteren.

In totaal werden er 560 unieke namen ingediend. De naamgevingscommissie selecteerde West Betuwe, Betuwewaard en Waal en Linge als de drie beste namen. Vervolgens stemden 2357 mensen op hun voorkeur. West Betuwe won, met ruim 43 procent van de stemmen.

DISCUSSIE De naamgeving van de gemeente stond dinsdagavond op de agenda van de gemeenteraad Geldermalsen. Ondanks dat van tevoren was gezegd dat de keuze van inwoners overgenomen zou worden, ontstond er toch een discussie. Dorpsbelangen, Leefbaar West-Betuwe (voorheen Leefbaar Geldermalsen) en CDA waren namelijk van mening dat de naam aangepast moest worden omdat het koppelteken, oftewel het streepje, tussen de woorden ontbrak. Ed Goossens (Dorpsbelangen): ,,Officieel zou er een koppelteken tussen West en Betuwe geschreven moeten worden als je het onder geografische namen laat vallen. Dat argument kunnen we wegwuiven, maar we hebben als gemeente een voorbeeldfunctie."

Jan de Geus (D66) reageerde door aan te geven dat in het verslag van de naamgevingscommissie duidelijk is vermeld dat er gesproken is over wel of geen koppelteken en dat de keuze om het koppelteken weg te laten bewust is gemaakt. ,,Het is dus geen foutje dat we moeten corrigeren." Ook Lourens van Bruchem (SGP), sprak zich uit tegen coalitiegenoten CDA en Dorpsbelangen: ,,We hebben de naamgevingscommissie kaders gegeven en unaniem gezegd dat we de uitkomst zouden respecteren. Laten we dat dan ook doen. Als we hier nu een punt van maken schaden we niet alleen het vertrouwen van inwoners in de politiek, maar ook het proces tussen de drie gemeenten."

Frank Broedelet (VVD), die duidelijk maakte dat hij de discussie niet kon waarderen, sloot zich niet alleen aan bij De Geus en Van Bruchem, maar kwam ook nog met een originele opmerking om de discussie te beëindigen. ,,Zonder koppelteken is de naam van de gemeente, voor mensen die alle stukken nog uitprinten, ook duurzamer dan met. Het scheelt namelijk inkt."

Uiteindelijk besloot de raad unaniem om toch te kiezen voor de naam West Betuwe. Dorpsbelangen en Leefbaar West-Betuwe lieten weten in hun nieuwe fractienaam wel voor een variant mét koppelteken te kiezen. Jos Rietbergen (Leefbaar West-Betuwe): ,,We hebben ons aan het proces geconfirmeerd, maar dat hoeft niet te zeggen dat we ons moeten confirmeren aan een taalfout."