'Glasvezel buitengebied? Start kan binnen een jaar'

GELDERMALSEN Terwijl de tien gemeenten van Regio Rivierenland proberen het onmogelijke te bereiken, bekommert een groot bedrijf zich om de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Directeur Piet Grootenboer uit Culemborg, van het door pensioenfondsen gefinancierde Communication Infrastructure Fund (CIF) uit Hoevelaken, heeft een snelle oplossing.

door Walter Post

@Raadsverslaggev

,,Het Rabo Bouwfonds beheert onze financiën, die afkomstig zijn van de grote Nederlandse pensioenfondsen. Die willen langdurig rendement tegen lage kosten. Een glasvezelnet is zo'n investering. Daar hebben ze CIF voor opgericht." Het visitekaartje van Grootenboer vermeldt 'directeur Glasvezel Buitenaf'. ,,We leggen inmiddels in Twente glasvezel aan in het buitengebied. Deze week tekenen we de overeenkomst met 11 gemeenten op de Veluwe, waar we 40.000 adressen gaan aansluiten." In het rivierengebied gaat het om ongeveer 20.000 aansluitingen buiten de kernen.

Er bestaat dus een prima manier om het rivierenlandse buitengebied van snel internet te voorzien. Toch mag CIF niet aan de slag in deze regio. ,,Gemeenten moeten je als het ware een vergunning verlenen. Toen we hoorden dat de Regio Rivierenland op zoek was naar investeerders, hebben we ons gemeld en zìjn we in gesprek gegaan. Maar het is niets geworden, jammer."

In zijn vergaderstukken meldt de Regio inmiddels dat er geen investeerders te vinden zijn voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. De Regio zoekt nu alternatieve investeringen of hoopt op Europese subsidies. ,,In Twente begonnen we met het idee voor een deel van de investering subsidies aan te spreken. Maar al snel bleek dat we dan tegen bepalingen over staatssteun aan zouden lopen. Subsidietrajecten zijn omslachtig, vertragend en erg ingewikkeld. Onze aandeelhouders besloten daarop dat ze zelf zouden financieren. Inmiddels zijn we dus in Twente aan het graven. Binnen een jaar was het zover." CIF doet niet aan pilots. ,,Het is bewezen techniek."

De Regio wil niet met CIF in zee om principiële redenen, vertelt hij. ,,We werken met een simpel model. We leggen overal glasvezel aan. Maar in zo'n 4 procent van de gevallen blijkt dat heel erg duur. Sommige locaties liggen moeilijk, langs vaarten, achter spoorlijnen of gewoon diep in de bossen. Voor die paar adressen vragen we dus een eigen bijdrage. Dat begint bij 500 euro. Daarna betalen die mensen net als alle andere aangeslotenen 9,95 euro abonnement voor de snelle verbinding. Meer is het niet. Nu wil de Zaltbommelse wethouder alleen met een investeerder werken, die alle burgers tegen dezelfde voorwaarden wil aansluiten. Ik begrijp zijn standpunt, mooi, maar dat is niet erg praktisch."

Grootenboer stelt dat er toch nog gesprekken zullen zijn. ,,We weten hoe belangrijk die verbindingen zijn voor bedrijven en particulieren in het buitengebied."