• Bestuurder Paul Verploegen krijgt de officiele rapportage van JCI-auditor Deborah Lee in de Zr. Judithzaal van het ziekenhuis.

    ZRT

Gouden accreditatie Ziekenhuis Rivierenland Tiel

TIEL Ziekenhuis Rivierenland heeft het internationaal erkende kwaliteitskeurmerk van Joint Commission International (JCI) in één keer behaald. In Nederland hebben slechts tien andere ziekenhuizen dit gouden zegel, waaronder universitaire medische centra. Ziekenhuis Rivierenland scoorde op 25 keuringselementen de kwalificatie 'uitmuntend'.

Bestuurder Paul Verploegen: ,,We zijn er trots op en heel blij, want het was een twee jaar durend programma dat de hele organisatie raakt. Dat vieren we samen, maar belangrijker nog vind ik het feit dat hiermee is erkend dat we uitstekende, kwalitatief hoogstaande en veilige zorg bieden. JCI toetst de praktijk en kijkt tijdens de week dat hier vier auditoren hun werk doen vooral naar de patiënt: hoe wordt die behandeld, is dat op een veilige manier en hoe informeren we de patiënt over een ziekte of behandeling. Vooral voor onze patiënten uit het rivierengebied ben ik blij met dit keurmerk, de zorg is van uitstekende kwaliteit, achter de schermen hebben we op gebied van onderlinge afspraken veel verbeterd. We zijn een ander ziekenhuis dan vóór JCI."

De accreditatie van Joint Commission International is hét toonaangevende keurmerk voor kwaliteit en veiligheid in de zorg. De vier auditoren roemden de professionaliteit en het kennisniveau van onze zorgprofessionals, ze noemden het een uitzonderlijke prestatie. De accreditatie is de ultieme waardering voor de toewijding en energie die gestoken is in het continu verbeteren van onze zorg. Dat zien we terug in de trots die onze medewerkers uitstralen.

ACCREDITATIENORMEN De JCI norm bestaat uit bijna 1200 elementen waaraan een veilig ziekenhuis moet voldoen. Dat betekent niet alleen dat de directe zorgverlening uitstekend is maar ook dat je voorzieningen op orde moeten zijn. Op slechts vijf elementen kreeg het ziekenhuis suggesties ter verbetering. De ervaringen van patiënten zijn meegenomen in de beoordeling van de accreditatienormen. ,,Nu de accreditatie een feit is, betekent dat niet dat we achterover leunen. We hebben een proces ingezet dat de naam continue verbeteren heeft gekregen, zodat we een heraccreditatie over drie jaar vol vertrouwen tegemoet zien."

JCI, Joint Commission International, is non-profit. JCI is door de World Health Organisation (WHO) erkend en toetst wereldwijd gezondheidsinstellingen. JCI is anders dan andere kwaliteitskeurmerken. Het systeem aan normen draait om de zorg voor de patiënt in de dagelijkse praktijk. De organisatie beoordeelt niet alleen of protocollen en zorgplannen netjes op papier staan, maar JCI kijkt vooral naar wat ervan in de praktijk terecht komt. JCI vraagt van de zorgverlener altijd te kijken waar de zorg beter kan. De missie van JCI is het verbeteren van de veiligheid en kwaliteit van zorg. Uitgangspunt is dat een medisch specialistische afspraak of een onderzoek in Ziekenhuis Rivierenland op geen enkele manier de patiënt schaadt.