• John Rijsdijk Trio
  • lollo Meier

    lollo Meier
  • Lollo Meier
  • Lollo Meier

Gypsy Jazz in Geldermalsen

GELDERMALSEN Op zondagmiddag 29 oktober houdt de Stichting Hot Club de France (HCdF) haar halfjaarlijkse concertmiddag in 'Schenkerij de Beurs' in Geldermalsen (naast Le Mélangeur op het marktplein). Het programma is gevuld met het John Rijsdijk Trio, gitarist Stefan Koppenaal en het Lollo Meier Quartet. De concerten starten om 14:00 uur en duren tot circa 17:30 uur, de toegang bedraagt €10,- (voor donateurs van de stichting € 5).

Gypsy jazz wordt gekenmerkt door virtuoze akoestische gitaren, viool en contrabas. Een swingende stijl van dansmuziek maken uit de jaren '30 van de vorige eeuw, met zigeuner Django Reinhardt als centrale schepper en ambassadeur van deze stijl. Deze stijl wordt nog steeds beoefend en heeft in Nederland een trouwe aanhang van liefhebbers, verzameld in de Stichting Hot Club de France (genoemd naar het beroemde Quintet van Django Reinhardt met Stéphane Grappelli).

Thema van deze concertmiddag is: nieuwe composities. De eerste gast op het podium is John Rijsdijk (gitaar) met Jaïr Stunt (gitaar) en Martijn van den Brink (contrabas). In zijn eigen composities laat John zich van zijn gevoelige kant zien en komt zijn ware muzikale aard naar boven. Daarna treedt Stefan Koppenaal op, een virtuoze gitarist uit Utrecht die laat zien dat je ook solo op gitaar melodie en begeleiding kan mixen. Tot slot betreedt Lollo Meier en zijn kwartet het podium. Lollo zal een overzicht verzorgen van zijn beste en bekendste eigen nummers. Hij komt uit een elitefamilie van zigeunermuzikanten; zijn stijl is uniek en zijn talent onmiskenbaar. Lollo Meier heeft diverse cd's opgenomen en speelt met een techniek die zowel traditioneel en melodieus als lyrisch, gevoelig en opgewekt is.

De bands zullen allemaal akoestisch spelen (zonder versterking). Ook zijn er verschillende kramen aanwezig van gitaarbouwers, plectrumspecialisten en boek- en cd-verkoop uit het genre. En tussen de concerten door wordt er volop gejamd en geïmproviseerd.