• H. van Harten
  • H. van Harten
  • H. van Harten
  • H. van Harten
  • H. van Harten
  • H. van Harten
  • H. van Harten

HartenInn zoekt verbinding

GELDERMALSEN In het centrum van Geldermalsen aan de Rijksstraatweg is sinds kort de HartenInn gevestigd, een sociaal restaurant met een duidelijke doelstelling. Het is een initiatief van de Hartenhoeve waarbij Hein en Christien van Harten op zoek gaan naar verbinding. Hun bestaande zorgorganisatie gaat de samenwerking zoeken met andere maatschappelijke organisaties in Geldermalsen en omstreken door een vaste ontmoetingsplek te creëren.

door Jeroen Wijngaard

De Hartenhoeve als organisatie staat inmiddels als een huis met ruim 40 mensen in vaste dienst en een vaste groep van meer dan 25 vrijwilligers. In 2001 kochten Hein en Christien de manege in Deil om het in 16 jaar tijd naast een manege door te ontwikkelen als een zorgorganisatie voor mensen met een zorgbehoefte. Er wordt zorg op maat geleverd, met onder andere dagbesteding maar ook eigen woningen waar mensen met een zorgbehoefte kunnen verblijven en verzorgd worden. Hierbij speelt de manege ook nog steeds een grote rol als veilige plek voor mensen om samen te komen en natuurlijk nog de paardensport te beoefenen. Binnen de organisatie staat ook integratie centraal waarbij Hein en Christien altijd op zoek zijn naar nieuwe initiatieven om verschillende mensen met elkaar in contact te laten komen.

SOCIAAL RESTAURANT Eén van de middelen om mensen met elkaar in contact te laten komen, is eten. Een logische stap voor de Hartenhoeve was dus om een restaurant te openen. Een plek om elkaar te ontmoeten maar ook de mensen met een zorgbehoefte te laten werken en zodoende werkervaring op te laten doen in de horeca. Het restaurant krijgt een sociaal gezicht en wil nadrukkelijk aandacht vragen voor het probleem van sociale uitsluiting binnen de gemeente Geldermalsen. Hierbij wordt niet alleen meer gekeken dus naar de mensen met een zorgbehoefte maar ook de mensen die zich in een sociaal isolement bevinden.

Voor een leuke prijs kunnen mensen een maaltijd nuttigen maar ook elkaar ontmoeten met een kop koffie tijdens het winkelen. Het initiatief wordt ook ondersteund door verschillende kerken en andere donateurs die hiermee de betrokkenheid van burgers wil vergroten. Hein hoopt onder andere gebruik te kunnen maken van een ervaren Syrische kok die na zijn vlucht uit het oorlogsgebied graag zijn oude beroep weer op wil pakken.

VERBINDEN VAN INITIATIEVEN Hein van Harten geeft ook aan dat er binnen de gemeente inmiddels veel goede organisaties en maatschappelijke initiatieven zijn met ongeveer dezelfde doelstelling. Het samenbrengen van mensen, het ondersteunen van inwoners en zorgen voor elkaar maar dat deze organisaties een gemeenschappelijkheid missen. Ook deze organisaties kunnen binnen de HartenInn de samenwerking zoeken en elkaar ontmoeten en daarmee de krachten bundelen. Na een aantal proefdagen in december en een opening voor direct betrokkenen gaan de deuren vanaf 2018 dagelijks open en is iedereen welkom om kennis te maken met de HartenInn.

Voor meer informatie: www.harteninn.nl