Het dagboek van de kooiker kan van start

WAARDENBURG Staatsbosbeheer heeft de afgelopen maanden 16 vrijwilligers opgeleid om met basisschoolleerlingen de Waardenburgse eendenkooi te bezoeken. Afgelopen zaterdag was de laatste opleidingsdag van de nieuwe vrijwilligers voor Het dagboek van de kooiker. Aan de hand van het dagboek van de kooiker leren de kinderen meer over het leven in de eendenkooi.

In drie zaterdagen zijn de vrijwilligers door Staatsbosbeheer opgeleid tot begeleider van Het dagboek van de kooiker. Uiteraard hebben zij alles geleerd over de eendenkooi zelf en het omliggende natuurgebied. Ook excursietechnieken kwamen aan bod en tot slot hebben de nieuwe vrijwilligers alle opdrachten uitgevoerd die de kinderen ook krijgen.

Vanaf april kunnen basisscholen uit de regio deelnemen aan het programma. Het dagboek van de kooiker biedt een combinatie tussen cultuur- en natuuronderwijs. Hoe leefde de kooiker, wat waren zijn werkzaamheden? De kinderen gaan zelf aan de slag met wilgentakken, zoals de kooiker dat ook deed. Door de originele opdrachten steken de leerlingen veel op van dit oude beroep.

Het dagboek van de kooiker raakt ook de harten van de kinderen. Door héél stil te zijn in de natuur, kleine beestje te bestuderen of eenden te spotten op de plas, hoopt Staatsbosbeheer de liefde voor de natuur bij de jeugd te ontwikkelen.

Leerkrachten die met hun klas deel willen nemen aan Het dagboek van de kooiker, kunnen contact opnemen met de boswachter. Meer informatie over de mogelijkheden in de eendenkooi is te vinden op www.staatsbosbeheer.nl/eendenkooiwaardenburg