• Stichting Hot Club de France

Hot Club-concertmiddag Geldermalsen

GELDERMALSEN Stichting Hot Club de France (HCdF) houdt zondagmiddag 30 oktober haar halfjaarlijkse concertmiddag in samenwerking met het Cultureel Café Geldermalsen. Op het hoofd­programma staat het Fapy Lafertin Quartet geprogrammeerd. In het voorprogramma spelen bands uit Den Haag en Breda. De concertmiddag vindt plaats in grandcafé Le Mélangeur aan het Marktplein in Geldermalsen. De concerten starten om 14:00 uur en duren tot circa 17:30 uur, de toegang bedraagt € 10 (voor donateurs van de stichting € 5).

De concertmiddag start om 14:00 uur met de Haagse band Moods. Deze formatie is gebouwd rond meestergitarist John Rijsdijk. Samen met Ron Boers op slaggitaar en Tom Wigmore op contrabas speelt Moods traditionele gipsy jazz in trio formatie. John Rijsdijk speelt zijn solo's in een adembenemend virtuoos tempo. Daarna volgt de band C´est Ci Bon uit Breda. Deze band vernieuwt het hot club genre door Bossa Nova, Musette, Jazz en Fado te combineren met traditionele Roemeense en Hongaarse zigeunernummers. C'est si Bon werd in 2011 opgericht door de twee jonge gitaristen Tessa Spaaij en Lex Reerink. Violist Nathan Hol versterkt het ensemble met zijn creatieve interpretaties van traditionele zigeunercomposities en contrabassist Hans de Vos is de stuwende kracht achter dit swingende ensemble.

Om 16:00 uur start de hoofdact van de middag. Fapy Lafertin is één van de belangrijkste en 'puurste' vertegenwoordigers van de Django Reinhardt stijl. Hij groeide op in een zeer muzikale zigeunergemeenschap en bespeelde als kind al verschillende instrumenten alvorens hij uiteindelijk voor de gitaar koos als zijn belangrijkste expressiemiddel. In 1975 richtte hij het legendarische Waso Quartet op waarmee zij de muziek van Django weer in het klassieke format speelden. Dit zorgde voor een revival van de hot club muziek in West Europa en daarbuiten. Lafertin toerde in Europa en Amerika.

De bands zullen allemaal akoestisch spelen (zonder versterking). Ook zijn er verschillende kramen aanwezig van gitaarbouwers, plectrumspecialisten en boek- en cd-verkoop uit het genre.