• Paulus Schäfer en Fapy Lafertin

Hot Club Concertmiddag Tweede Pinksterdag

GELDERMALSEN Stichting Hot Club de France (HCdF) houdt maandag 16 mei haar halfjaarlijkse concertmiddag in samenwerking met het Cultureel Café Geldermalsen. Op het hoofd-programma staat een gelegenheidstrio met Paulus Schäfer en Fapy Lafertin. In het voorprogramma spelen bands uit Amsterdam en Antwerpen. De concertmiddag vindt plaats in grandcafé Le Mélangeur aan het Marktplein in Geldermalsen. De concerten starten om 14:00 uur en duren tot circa 17:00 uur, de toegang bedraagt € 10 (voor donateurs van de stichting € 5).

De concertmiddag start om 14 uur met de Amsterdamse band The Slow Swing Movement met Stefan Koppenaal (frontman en gitaar), Nick Sansone (ritmegitaar), Jo Sansone (viool en vocals) en Christian Maliy (contrabas). Onlangs heeft deze band een cd opgenomen, dit concert is hun officiële albumpresentatie. De naam van de band verwijst naar trends als slow cooking: over lekkere dingen die even de tijd vragen om te maken en te consumeren.

De tweede band start om 15:00 uur en heet Croque Manouche uit Antwerpen. Deze jonge Antwerpse zeskoppige gypsy jazzband heeft een vaste kern bestaande uit sologitarist Ben Van Bortel, slaggitarist Daniel Van Espen en Jasper De Roeck op contrabas. De band wordt per optreden aangevuld met blazers en violisten. Een fris geluid van jonge muzikanten.

Rond 16:00 uur start de hoofdact van de middag, een gelegenheidsformatie van gypsy jazz grootmeesters Paulus Schäfer en Fapy Lafertin. Paulus Schäfer heeft meer dan 6 albums uitgebracht, shows verzorgd op de grote festivals en samengewerkt met grote namen als The Rosenberg Trio en Birelli Lagrène. Fapy Lafertin is één van de allerbelangrijkste grootmeester uit de Django Reinhardt school. In 1975 richtte hij het legendarische Waso Quartet op waarmee zij de muziek van Django weer in het klassieke format speelden. Dit zorgde voor een revival van de hot club muziek in West Europa en daarbuiten.

De bands zullen allemaal akoestisch spelen (zonder versterking). Ook zijn er verschillende kramen aanwezig van gitaarbouwers, plectrumspecialisten en boek- en cd-verkoop uit het genre.